Stek z tuńczyka

O matko, znoooowu ryba? Pamiętam, że w dzieciństwie nie znosiłam obiadów z nią w roli głównej. Ale w dzieciństwie ryba kojarzyła mi się tylko dwojako: albo mrożona kostka z mintaja albo karp na wigilię. Nic poza tym. Teraz jest inaczej. Teraz możesz zaserwować sobie stek z tuńczyka i jest pięknie. Stek z tuńczyka ? Tak! Gdy pierwszy raz spróbowałam zgrillowany kawał tuńczyka pomyślałam… że to smak na pograniczu ryby i steka mięsnego. To piękne, że z kawałkiem ryby tak niewiele trzeba zrobić by uzyskać tak idealny smak. Oczywiście można marynować, można smarować sosem teriyaki , z pewnością będzie równie pyszna i dodatki nic temu cudnemu tuńczykowi nie ujmą. Ale po co jeśli można zrobić zjawiskowy stek z tuńczyka używając jedynie soli, pieprzu, raptem łyżki oliwy i patelni grillowej? I dziś właśnie w takiej formie Wam go zaprezentuję. Jedyny minus polędwicy z tuńczyka jest taki, że jest droga. Ale nikt nie karze nam jeść jej codziennie!

Składniki:

  • polędwica z tuńczyka – u mnie plaster grubości 3 cm
  • sól gruboziarnista
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Pamiętajmy, że polędwicę przed grillowaniem wyciągamy około 1 h wcześniej, by nabrała temperatury pokojowej. Tuńczyka lekko myjemy pod zimną wodą, suszymy dokładnie ręcznikiem papierowym. Na palce wylewamy oliwy z oliwek i smarujemy delikatnie mięso z jednej i drugiej strony, po bokach także. Solimy, pieprzymy. Odkładamy na 20 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, kładziemy stek z tuńczyka. Grillujemy z każdej strony po 2- 2,5 minuty (u mnie plaster 3 cm) – co pozwoli nam uzyskać lekko różowe mięsko w środku. Gotowe.

Jeśli macie jednak ochotę na marynatę polecam Wam taką:

  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml sosu teriyaki
  • 25 ml sosu sojowego
  • ziarna sezamu

Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu w małym rondelku, aż do zgęstnienia. Smarujemy marynatą rybę przy użyciu pędzelka już w momencie, kiedy jest na grillu- Zaraz po ugrillowaniu jednej strony i pod koniec grillowania na chwilkę przerzucamy stek na drugą stronę, by i tą posmarować.

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

  • Karmel-itka

    Podałabym go z puree z groszku i salsą pomidorową. Mniam!