Syrop truskawkowy

Kto z nas nie kocha słodkiego smaku i zapachu polskich truskawek. Wielu z nas wyczekuje na nie cały rok, by na krótki okres czasu (jak dla mnie zdecydowanie zbyt krótki) cieszyć się nimi w pełni. Zawsze staram się sobie maksymalnie truskawkowe zbiory przedłużyć i dlatego robię z nich różne przetwory. Ponieważ od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką wyciskarki wolnoobrotowej postanowiłam to wykorzystać i zrobić syrop truskawkowy. Bez grama pestek. W tym celu pierwszą moją czynnością, było wyciśnięcie soku z truskawek przez ową wyciskarkę (Panasonic MJ-L500). Uzyskałam klarowny napój totalnie truskawkowy. Potem już tylko cukier, szybkie gotowanko i Syrop truskawkowy gotowy! Mówię Wam, warto ! Do deserów, lodów, ciast. Do naleśników. Nie jakieś tam sztuczne syropy, tylko prawdziwy. Z samych owoców!

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • szklanka cukru

Sposób przyrządzenia:

Truskawki myjemy, obieramy, wyciskamy z nich sok przy użyciu wyciskarki. Sok przelewamy do garnka, dodajemy cukru, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszamy co jakiś czas. Następnie zwiększamy ogień i redukujemy syrop do pożądanej przez Was gęstości. Zgęstniały i gorący syrop wekujemy.

Oczywiście możecie po prostu przelać zawartość do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić, obrócić do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia. Pokrywka powinna się zassać, ale nie jest to najbardziej skuteczna metoda.

 

#EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC

  • Anna Olszanowska

    Smacznie, zdrowo i truskawkowo <3 od razu życie nabiera smaku 🙂