Szaszłyki z kurczaka

Wiele osób często, szczególnie w sezonie grillowym zadaje mi pytanie: „A Ty co robisz na grilla”. Jestem chyba w mniejszości totalnej, bo ja wcale nie przepadam za typową kiełbaską z grilla. Oczywiście, bez żartów jak jest to zjem i jestem zadowolonym człowiekiem. Ale jeśli mam czas się na grilla przygotować, to obowiązkowym punktem są szaszłyki. A że grill u nas to często spontaniczna decyzja „z godziny na godzinę” to zazwyczaj używam do szaszłyków piersi z kurczaka. I full warzyw. Uwielbiam kiedy zaraz przy mięsie nabija się na patyk cebulkę (wariat), ale wtedy cebulka smakuje tak dobrze mięskiem i na odwrót. Mięso marynuje czasem nawet i tylko 15 minut jeśli czasu więcej nie ma. Oczywiście najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale nie zawsze jest ku temu sposobności. Szaszłyki z kurczaka są pcha! Spróbujcie!

Co do warzywnych składników: Tu macie dowolność – te szaszłyki, które są na zdjęciu robiłam z cukinią, cebulką i papryką, ale możecie użyć pieczarek czy dla przykładu pomidorków koktajlowych, bakłażana.

Składniki:

  • duża połówka piersi z kurczaka
  • jedna papryka
  • 2-3 średnie cebule
  • 1 cukinia żółta mała
  • 1 cukinia zielona mała
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego +2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • patyczki do grilla
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Patyczki do grilla moczymy w letniej wodzie. Pierś myjemy, pozbywamy się błonek, kroimy w kostkę, nie za małą około 3 cm-3,5 cm. Sos sojowy łączymy z olejem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku, łyżeczką papryki słodkiej, odrobiną pieprzu. Wrzucamy pokrojonego kurczaka, mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy na pół, jeśli jest większa na ćwiartki i obieramy każdą jej warstwę. Cukinię kroimy w krążki 1cm, paprykę kroimy w kostkę, mniej więcej taką jak kurczaka. warzywa wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki nakładamy na patyczek w określonej kolejności. ja lubię kiedy cebulka znajduje się przy mięsie, ale każdy może ustalić sobie swoja kolejność.

Teraz potrzebny już tylko grill. Szaszłyki pieczemy około 15-20 minut na dobrze rozgrzanym grillu co 5-7 minut obracając, by równomiernie się upiekły. Smacznego!

2016-09-07_23-25-36

2016-09-07_23-24-34

2016-09-07_23-23-42

2016-09-07_23-21-04