Szparagi z cieciorką i rzodkiewką

To mój wynalazek. Pyszny, szybki. Szparagi z cieciorką i rzodkiewką powstały na sam koniec sezonu szparagowego, na ich pożegnanie i uhonorowanie. Zielone szparagi są dla mnie przepyszne i uwielbiam je jeść na surowo, gotowane, na parze i podsmażane. Pieczone oczywiście też. Dziś wersja smażona, na takie danie ekspres. Jak czas goni, jak nieoczekiwany gość ma przyjść i dobrze by było zrobić coś na ząb. Kilka składników, szybka obróbka i mamy gotowy lekki obiad. Zatem do dzieła. Szparagi z cieciorką i rzodkiewką to świetne danie obiadowe lub propozycja na szybką przekąskę, którą możecie zabrać do pracy.

Składniki (na 2- 3 osoby):

  • 1 puszka cieciorki na parze
  • pęczek szparagów zielonych
  • pół pęczka rzodkiewki
  • garść młodych liści buraka
  • łyżeczka ziaren czarnuszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Szparagi obieramy, kroimy na 1,5 cm kawałeczki, rzodkiewkę w plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, lekko dusimy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy cieciorkę. Smażymy 2 minuty, dodajemy rzodkiewkę, szparagi. Zmniejszamy ogień, smażymy 3 minuty. Solimy, pieprzymy. Pod koniec smażenia posypujemy ziarnami czarnuszki. Podajemy z kiełkami buraka.

Oczywiście jeśli nie macie pod ręką młodych liści buraczka możecie z nich zrezygnować, albo zastąpić je innymi kiełkami.

2016-07-13_22.26.54

2016-07-13_22.29.17

2016-07-13_22.28.09

 

  • follow creativity now

    Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Lubię ciecierzyce, zwłaszcza w postaci falafela. Chętnie spróbuję i tego przepisu. Bardzo ładne zdjęcia 🙂

    • Dziękuję Ci bardzo! 😘👌💕 Sałatka bardzo przypadła mi do gustu i odkąd wpadłam na takie połączenie często je stosuje 🙂

  • Danuta Brzezińska

    Zaczyna się sezon, w sam raz przepis 🙂

    • dokładnie! ja szparagi jem tylko w sezonie- ale jem ich co nie miara. zawsze jak tylko ide na rynek po 2 pęczki kupuję jeden na juz i drugi na dzien następny 😀 taka zawsze jestem nimi nienasycona 😀 hahaha