Szparagi w szynce parmeńskiej

Sezon na szparagi niedawno się zaczął, więc aż żal nie skorzystać. Zastosowań i sposobów przyrządzania szparagów jest wiele, ale ja dziś pokażę Wam ten najprostszy. Koniecznie wypróbujcie Szparagi w szynce parmeńskiej !

1429219582486

Składniki:

  • 8 szparagów (u mnie zielone)
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • sól
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Szparagi myjemy i łamiemy zdrewniałe końce. Jeśli nie wiecie gdzie sprawa jest prosta. Powyginajcie lekko szparaga a on złamie się w odpowiednim miejscu. W dość wysokim i najlepiej wąskim garnku gotujemy osoloną wodę, szparagi wrzucamy na 2 minuty, odcedzamy, hartujemy zimną wodą (dzięki czemu nie stracą zielonego intensywnego koloru. Następnie szparagi zawijamy w szynkę, formę do zapiekania smarujemy masłem i na 8 minut wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. I gotowe!

1429219546151

1429219525325

1429219484601