Tagliatelle ze szparagów z parmezanem i kindziukiem

Jeśli chodzi o szparagi to wielokrotnie się wypowiadałam, że są one moją wielką miłością, szczególnie te zielone. Dlatego staram się sobie urozmaicać je i tworzyć z nich nowe formy. Tak powstało Tagliatelle ze szparagów .Doszłam do wniosku, że skoro robię makaron z cukinii, to dlaczego by nie spróbować ze szparagami 🙂 A co tam! Strasznie szybko się robi to moje wymyślone danie, a smakuje obłędnie. Choć skoro jestem szparagowa dziewczyna, to mogę nie być obiektywna. W każdym razie szparagożercy śmiało mogą próbować !

1432757817511

Składniki:

  • garść szparagów
  • parę plastrów kindziuka (u mnie czosnkowy), ale może być też np. szynka parmeńska
  • parmezan
  • 4 listki czosnku niedźwiedziego
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Szparagi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, odrywamy zdrewniałe części. Obieraczką do warzyw lub mandoliną tworzymy makaron- czyli na długość kroimy plasterki szparagów (główkę szparaga możemy odciąć na początku, ale nie wyrzucamy jej). Na patelni rozgrzewamy oliwę, kindziuka kroimy w niezbyt cienkie paski, dodajemy pokrojonego czosnku niedźwiedziego, podsmażamy 1,5 minuty. Dodajemy nasz „makaron” szparagowy oraz poostałe główki szparagów Smażymy na niezbyt dużym ogniu 1- 1,5 mieszając. Solimy, pieprzymy. Przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem. Gotowe!

1432757851106

1432757782165

1432757756442