Tarta z zielonymi warzywami

To jest totalny odjazd! Minimum roboty, maksimum przyjemności! Tarta z zielonymi warzywami zaskoczy Was smakiem! Ja użyłam cukinii i szparagów, ale smiało mozecie ją zrobić z samymi szparagami, lub jeśli wolicie, np. z cukinią i szpinakiem. Jednak za tą kombinację ręczę głową. Niezbyt ciężka struktura. Dwa rodzaje sera, które nadają ostrość. Smak podbija majonez i musztarda! Tak! Takie cuda! Łapcie listę składników i pędźcie do sklepu! A potem – 5 minut i gotowe! 🙂 Tyle trwa czas przygotowania. Pieczemy do zarumienienia- u mnie około 22 minuty. Ja do swojej tarty użyłam majonezu Kieleckiego, który kojarzy mi się z moją babcią! zawsze kupuje tylko ten, i zawsze mi mówi, że ten jest najlepszy. Swoją drogą skład ma naprawdę bardzo przystępny- w zasadzie brak konserwantów a  biorąc pod uwagę inne dostępne na polskim rynku cudeńka to duży sukces.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • pół małej cukinii
  • 2-3 szparagi
  • 2 żółtka (białka będą do posmarowania ciasta)
  • 10 dag sera goudy
  • 10 dag sera pecorino (lub innego o wyrazistym smaku
  • 5 cm zielonej części pora pokrojonej w cieniutkie piórka
  • Łyżka majonezu czubata
  • łyżeczka musztardy stołowej
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Cukinię i szparagi ścieramy na mandolinie, by uzyskać cienkie plasterki.

Żółtka mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli, serami startymi na tarce, porem pokrojonym w cienkie piórka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formę 15x 20 cm (jeśli macie większą należy podwoić składniki) wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na papierze ciasto francuskie ( kawałek ciasta francuskiego musi być nieco większy niż forma !)  tak, by brzegi wystawały (po zalaniu masą i warzywami ładnie je zawiniemy). Ciasto francuskie nacieramy białkiem (ja to robię przy użyciu pędzelka). Następnie wylewam wcześniej przygotowaną masę serową, układam plasterki warzyw. Zawijamy ładnie wystające skrawki ciasta francuskiego, smaruję je białkiem jajka. Posypujemy wierzch gałką muszkatołową.

Pieczemy do zarumienienia (u mnie 22 minuty) w temperaturze 200 stopni. Piekarnik musi być dobrze rozgrzany.

Smacznego!

P.S. Przepis na ciasto francuskie znajdziecie tutaj !

P.S 2 Jak widzicie Majonez Kielecki zmienił swoją etykietę, jeśli macie ochotę poczytać więcej na ten temat – zapraszam na https://www.wspspolem.com.pl/.

 

  • Kamil

    Dawno nie widziałem nic, co by tak pobudziło moje kubki smakowe 🙂

  • Bardzo zachęcające zdjęcia! Mój małżonek niestety nie przepada na ciastem francuskim… a ono bardzo ułatwia życie 😉 Majonez kielecki to też mój nr 1. Rzadko, bo rzadko, ale najbardziej go lubię 🙂

  • Tak!!! Robię to 😀 Uwielbiam tarty, a ostatnio tak sobie myślałam „a z czym by tu… ” 😀 Już wiem! Dzięki 🙂

  • Musze to zrobić! Jutro jadę do szwagierki po cukinie 🙂