Tort bez glutenu, bez nabiału, bez cukru

To nie jest prosty temat! Przynajmniej dla osoby, która w nim nie siedzi. Ten post pewnie nie powstałby, gdyby nie pewna mała osóbka, która obchodziła czwarte urodziny. Sami widzicie, że zdjęcia nie należą do tych fajnych, były robione telefonem, bo też pierwotnie wcale nie miałam zamiaru wrzucać przepisu. Ale mój zamysł zmienił się, kiedy wrzuciłam na instastories ten tort pisząc , że jest dla dzieciaczka, który nie może jeść glutenu, nabiału, w torcie nie może być cukru, jajek, mleka, mąki pszennej, orzechów. Przyznam, że do blatów do tortu podchodziłam 2x. Najpierw zamiast jajek do zrobienia „biszkoptu” użyłam siemienia lnianego. Ale konsystencja była tak gliniasta, że nie dałabym tego nikomu. Tort owszem miał wyglądać jak tort, ale przecież też smakować. No i przypomniało mi się, że weganie przecież robią bezę z wody po cieciorce! To ja mogę jej użyć jako białek! No i to był strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • woda po cieciorce z puszki (z opakowania 400 ml ) x2 (jeśli chcesz dwa blaty)
  • mąka kokosowa szklanka x2 (jeśli chcesz dwa blaty)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego x2 (jeśli chcesz dwa blaty)
  • 3 banany bardzo dojrzałe x2 (jeśli chcesz dwa blaty)
  • 3 łyżki oleju kokosowego x2 (jeśli chcesz dwa blaty)
  • 4 puszki mleka kokosowego o bardzo dobrym składzie (powyżej 80% masy kokosowej)
  • 4 łyżki fruktozy zmielonej na cukier puder
  • owoce (u mnie maliny i borówki)
  • dżem słodzony fruktozą (duszone na patelni mrożone porzeczki z fruktozą)
  • wiórki kokosowe

Sposób przyrządzenia:

Po pierwsze czemu pisałam x2? Niestety, jeśli piana nam siądzie mimo tego, że w składzie macie proszek do pieczenia to niestety ciasto może nie wyrosnąć tak jakbyśmy chcieli. Radzę przygotować się ze składnikami na „biszkopt” x2.

Wodę z cieciorki ubijamy na sztywną pianę. Trwa to o wiele dłużej niż ubijanie piany z białka. Następnie do piany dodajemy zblendowanego banana, proszek do pieczenia i mąkę, 3 łyżki płynnego i wystudzonego oleju kokosowego.  Całość mieszamy. Formę (23 cm średnicy) smarujemy olejem kokosowym, opruszamy mąką kokosową i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni (opcja piekarnika góra- dół). Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

UWAGA! Żeby ubić bitą śmietanę z mleczka kokosowego trzeba je włożyć do lodówki na minimum 48 h. Musi być bardzo dobrze schłodzone. Po otworzeniu puszki zlewamy część płynną (którą możecie wykorzystać do koktajli) a miksujemy tylko część twardą.  Miksujemy na puszystą masę pozbawioną grudek (około 2-3 minuty). Pod koniec miksowania dodajemy fruktozowego cukru pudru.

Teraz najprostsza rzecz: Na pierwszy blat nakładamy naszego dżemu, następnie krem. Posypujemy owocami. Kładziemy drugi blat. Nakładamy krem na drugi blat i boki. Posypujemy kokosem ze wszystkich stron a na wierzchu układamy owocki.