Tort czekoladowy z borówkami

Uwielbiam torty i torciki z owocami. Ponieważ w moje ręce tym razem wpadły borówki postanowiłam je wykorzystać w torciku czekoladowym, prostym do zrobienia. Wyszedł mi nieco krzywo, ale smakiem był cudny! Polecam Wam ! Tort czekoladowy grzechu wart.

1432914941978

Składniki:

Biszkopt (na tortownicę 17 cm, u mnie z przepisu wyszły dwa biszkopty o średnicy 10 cm)

  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3/4  szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki czubate kakao

Dekoracja:

  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • serek mascarpone 2 łyżki
  • 200 g śmietany 36% do deserów
  • 4 łyżki cukru pudru
  • borówki
  • barwnik spożywczy fioletowy, u mnie w proszku

Sposób przyrządzenia:

Białka oddzielamy starannie od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy kryształki nie będą wyczuwalne dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy stopniowo do masy mieszając już nie mikserem a drewnianą łyżką. Musimy tak mieszać by nie było grudek. Gdy masa jest jednolita przelewamy ją do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem foremką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Na początku biszkopt rośnie by przez ostatnie 10 minut pieczenia lekko opaść. Nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po upływie 45 minut wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Gdy ciasto ostygnie dzielimy je na 4 płaty (u mnie ze składników wyżej podanych wyszły dwa biszkopty o średnicy 10 cm z czego każdy przekroiłam na pół wzdłuż). Wyciskamy sok z cytryny i słodzimy go 2 łyżkami cukru. Można do niego dodać pół szklanki wody. Takim sokiem namaczamy biszkopt, delikatnie, by nie był zbyt wilgotny(nasączamy każdy płat ciasta).

Mocno schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, miksujemy przez minutę na wolnych obrotach, dodajemy cukru pudru. Zmieniamy obroty na najwyższe i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy serek mascarpone i dalej miksujemy przez 2 minuty. Na sam koniec dodajemy odrobinę barwnika i jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Nie polecam stosować płynnych barwników gdyż naruszają konsystencję masy.

Pierwszy blat układamy na paterę lub talerz, na którym będzie stał przyszły torcik. Masę nakładamy na pierwszą warstwę tortu, posypujemy borówkami,  nakładamy kolejny spód, znów warstwa kremu oraz owoców i kolejno to samo robię z trzecim i czwartym blatem. Na czwarty blat nie dodaję owoców a sam krem, który rozprowadzam też po bokach torciku.  Jeśli nie mamy dużego noża cukierniczego używamy zwykłego bez ząbków. Nakładamy równomiernie masę na samą górę i boki. Zdobimy borówkami. Gotowe!

1432915014091

1432915060536

1432914977567

1432914957257

1432914925773

1432914907900