Tort czekoladowy z kremem śmietankowym

Tort czekoladowy z kremem śmietankowym. To było dla mnie wyzwanie. Tort na przyjęcie weselne. Smak tortów mam opanowany, ale chciałam, żeby tort wyglądał ładnie  i nie był z masy cukrowej (zwyczajnie jej nie lubię). I udało się. Tak przynajmniej twierdzili konsumenci. Pierwszy raz używałam do robienia tortu sprayu. Byłam bardzo zadowolona z efektów, aczkolwiek wydajność (mimo dobrej marki sprayu) pozostawiała wiele do życzenia. Niestety na dwa torty 37 cm średnicy nie starczyło ! Ale kiepska wydajność została w pełni wynagrodzona pięknym wyglądem. Miałam wrażenie, że spray na bazie alkoholu świetnie ustablizował krem.

Składniki (tortownica 32 cm) :

  • 10 jajek (temperatura pokojowa)
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki kakao
  • śmietana 36% 1000 ml
  • serek mascarpone 2 opakowania
  • 1 cytryna
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • maliny, jeżyny lub inne owoce
  • wykończenie: spray srebrny perłowy spożywczy, drobinki srebrne, polewa czekoladowa do rozpuszczenia (tu skorzystałam z gotowca)

Sposób przyrządzenia:

Białka oddzielamy starannie od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy kryształki nie będą wyczuwalne dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy stopniowo do masy mieszając już nie mikserem a drewnianą łyżką. Gdy masa jest jednolita, bez grudek przelewamy ją do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem foremką (ja smaruje masłem). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Na początku biszkopt rośnie by przez ostatnie 10 minut pieczenia lekko opaść. Nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po upływie 55 minut wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Gdy ciasto ostygnie dzielimy je na 2 lub 3 płaty. Wyciskamy sok z cytryny i słodzimy go 2 łyżkami cukru. Dodajemy pół szklanki letniej wody. Takim sokiem namaczamy biszkopt z obu stron, delikatnie, by nie był zbyt wilgotny.

Mocno schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, miksujemy przez minutę na wolnych obrotach, dodajemy cukru pudru. Zmieniamy obroty na najwyższe i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gdy bita śmietana jest już sztywna dodajemy serka mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy.

Masę nakładamy na pierwszą warstwę tortu, nakładamy kolejny spód, znów warstwa kremu i kolejny wierzchni biszkopt. Jeśli nie mamy dużego noża cukierniczego używamy zwykłego bez ząbków. Pomiędzy warstwy tortu wkładamy owoce. Ja czasem lubię też polać bitą śmietanę dżemem o rzadkiej konsystencji domowej roboty. Fajnie taki tort wygląda po przekrojeniu- szczególnie jeśli dżem nałoży się nierównomiernie.

Krem nakładamy również na boki tortu. Gdy uda nam się to zrobić (w miarę) równomiernie psikamy tort sprayem. Na wierzch posypujemy drobinki, koraliki.

Aby zrobić kratkę z czekolady potrzebujemy papieru do pieczenia o długość takiej jak obwód tortu, i szerokości takiej jak wysokość tortu. Polewę czekoladową rozpuszczamy w gorącej wodzie lub mikrofali. Odcinamy maluśki rożek tak by nie wylewało się zbyt wiele czekolady naraz. Robimy teraz szlaczki na wcześniej przygotowanym papierze. Raz w jedną stronę, raz w drugą. Teraz musimy obserwować czekoladę. Nie może być płynna, ale nie może też zastygnąć do samego końca. Gdy czekolada zetnie się nieco bierzemy delikatnie za końce papieru do pieczenia i przykładamy powoli do tortu. okrążając papierem z czekoladą całe ciasto.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania, piszcie w komentarzach!

Smacznego!

IMG_20160115_182153_

IMG_20160115_182835_

  • Mam do ciebie małe pytanko,jak zacząć z blogowaniem, jeśli nie mam znajomych, którzy interesują się ta tematyką? Jakie były twoje początki?? 😉

    • wiesz co jak zakładałam bloga, nie myslalam o tym czy mam znajomych ktorzy sie tym inetresuja. mialam swoja pasje i postanowiłam ją w ten sposob rozwijac. samo poszło 🙂 serdecznie Ci polecam 🙂