Tort śmietankowy z marakują i granatem

Uwielbiam robić torty!  Zawsze staram się wyczarować jakiś nowy zaskakujący smak. Czasem znów biorę do tortu to co mam pod ręką!  Tym razem wybór był przemyślany! Tort śmietankowy z marakują i granatem ! Zdobyłam cudownie pomarszczoną marakuję ( tak, takie są najsłodsze ) i owoc granatu. Dodatkowo użyłam dżemu porzeczkowego, który wprost uwielbiam do tortów.  Spróbujcie!

Sposób przyrządzenia :

Biszkopt:

  • 9 jajek (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 g śmietany 36% do deserów
  • 4 łyżki cukru pudru
  • dżem porzeczkowy
  • 4 owoce marakui
  • pół owocu granatu
  • laska wanilii

Sposób przyrządzenia:

Białka oddzielamy starannie od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy kryształki nie będą wyczuwalne dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy mieszając już nie mikserem a drewnianą łyżką. Musimy tak mieszać by nie było grudek. Gdy masa jest jednolita przelewamy ją do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem foremki (tortownica 27 cm średnicy). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Na początku biszkopt rośnie by przez ostatnie 10 minut pieczenia lekko opaść. Nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po upływie 45 minut wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Inna metodą jest szybkie wyciągnięcie biszkoptu po upieczeniu i zrzucenie go z 1 metra  ;). Działa – ciasto nie opada.

Gdy ciasto ostygnie dzielimy je na 2 lub 3 płaty. Wyciskamy sok z cytryny i słodzimy go 2 łyżkami cukru. Dodajemy do niego pół szklanki wody. Takim sokiem namaczamy biszkopt, delikatnie, by nie był zbyt wilgotny ( nakładamy powoli po łyżeczce soku miejsce obok miejsca, tak by cały płat był nasączony)

Mocno schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, miksujemy przez minutę na wolnych obrotach, dodajemy cukru pudru. Zmieniamy obroty na najwyższe i miksujemy do uzyskania puszystej masy.

Na pierwszą warstwę nakładamy dżem porzeczkowy – nie żałujcie sobie, następnie bitą śmietanę. Bitą śmietanę posypujemy ziarnami owocu granatu. Przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy bitą śmietaną, wierzch polewamy miąższem marakui. Kładziemy trzecią warstwę. Teraz bitą śmietaną smarujemy górę trzeciego blatu i całe boki tortu. Równomiernie rozkładamy łopatką. W celu uzyskania „rustykalnego” wyrazu nie bójcie się nieco odsłonić ciasta z boków i pozwolić kremowi na pewne nierówności !

IMG_20160524_213216_

IMG_20160524_213112_

IMG_20160524_213036_

IMG_20160524_213821_