Tortilla z wołowiną i kurkami

Zobaczyłam w sklepie kurki i naszła mnie niepohamowana ochota by je zjeść. Do tego nawinął się dobry kawałek wołowiny a w domu czekały gotowe tortille kukurydziane. Czasem robię je sama a czasem kupuję. Ponieważ to był ciężki dzień postanowiłam postawić na gotowca. Wiedziałam, że smak wewnątrz tortilli musi być wyjątkowy. I tak powstała Tortilla z wołowiną i kurkami . Z cukinią i sosem kolendrowym. I tak naprawdę dużą ilością kolendry, którą uwielbiam (najbardziej w zupie pho).  Sos kolendrowy zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego typu greckiego i kolendry w robocie kuchennym Panasonic MK-F800S, który niedawno opisywałam Wam tutaj. 

Składniki:

  • 4 tortille ( u mnie kukurydziane)
  • 250 gram wołowiny
  • 1 mała cukinia
  • 150 g kurek
  • 2-3 cm imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • spory pęczek kolendry
  • 150 g jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • limonka
  • ostra papryczka

Sposób przyrządzenia:

Połowę kolendry blendujemy z jogurtem w misie blendera. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do przegryzienia się składników.

Mięso myjemy, kroimy w paski. Cebulę siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na oleju smażymy cebulę, dodajemy mięso, sos sojowy, pokrojony w plasterki imbir, czosnek, ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki (ilość wg uznania). Smażymy 5 minut mieszając. Dodajemy umyte i oczyszczone kurki . Smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i delikatnie dusimy aż kurki będą dobre (u mnie około 10 minut).

Tortille podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron około 30 sekund.

Na tortilli kładziemy farsz, polewamy sosem kolendrowym, dodajemy liście kolendry, skrapiamy limonką. Całość zawijamy.

Gotowe!

#EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC