Tzatziki

Tzatziki to mój ukochany sosik, który totalnie kojarzy mi się z grillem. Lato, skwierczący zapach szaszłyczków po nosem. Jeśli jeszcze nie zdarzę zrobić domowego ketchupu – bo robię go dopiero pod koniec sierpnia, to cudownym sosem są dla mnie właśnie tzatziki. Standardowy przepis na nie składa się tylko z ogórków, lecz nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. I tak właśnie dodaję do nich startej na grubych oczkach rzodkiewki, która nieco mocniej chrupie, niż rozmiękły od soli ogórek. Razem tworzą duet idealny skąpany w gęstym jogurcie greckim i czosnku. Sos świetnie smakuje do karkówki, możecie go też użyć nie do grilla ale jako sos, rzadszą sałatkę do obiadu.

A! Ważna sprawa jeśli chodzi o jogurt- im gęstszy, im tłustszy tym lepiej. Prawdziwe tzatziki nie tolerują rzadkiego jogurtu! Nie szczędźcie sobie tu kalorii.

Składniki:

  • 3 ogórki podłużne średnie
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku (ja lubię jak jest mocno czosnkowy)
  • sól
  • pieprz
  • 200 g jogurtu gęstego, greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie : koperek posiekany

Sposób przyrządzenia:

Ogórki obieramy ze skóry. Na tarce o dużych oczach ścieramy rzodkiewkę i ogórki. Solimy, odstawiamy na około 20 minut do puszczenia soku. Dokładnie wyciskamy nadmiar wody. Do odsączonych warzyw dodajemy jogurt naturalny, czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy. Odrobinę pieprzymy. Całość mieszamy. Polewamy oliwą z oliwek, można posypać drobno pokrojonym koperkiem. Odstawiamy na pół godzinki do przegryzienia wszystkich składników.

2016-09-08_21-49-142016-09-08_21-53-06

2016-09-08_21-50-18