Uszka z grzybami

Uszka do barszczu z farszem grzybowym są idealną pozycją na Wigilijny stół. Zakwas na barszcz nastawiony. W tym roku postanowiłam uszka pomrozić, żeby mieć mniej pracy przed Wigilią. Poza tym coś czuje, że uszka też będą w magiczny sposób znikały, tak jak pierniczki. Farsz zrobiłam mieszany – dodałam suszonych grzybów – prawdziwków i borowików oraz startych pieczarek. Oczywiście cebulkę. Sól i pieprz. A no i masełko. Ot tylko tyle. Reszta magii to najlepsze ciasto na pierogi. Nie wierzycie? Spróbujcie zrobić to z mojego przepisu. Te Uszka z grzybami są boskie!

Składniki:

Na farsz

  • 400 g pieczarek
  • 2 szklanki suszonych grzybów(u mnie podgrzybek i borowik)
  • 2 duże cebule
  • pieprz
  • sól
  • 80 g masła

Na ciasto

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 200 ml wrzątku
  • duża łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Sposób przyrządzenia:

Suszone grzyby moczymy na noc. Następnego dnia porządnie odcedzamy i mielimy w malakserze lub bardzo, bardzo drobno kroimy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobna kostkę.

Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy cebulkę. Smażymy do zeszklenia i delikatnego zarumienienia. Dodajemy pieczarki i grzyby. Solimy, pieprzymy. Dusimy około 30 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dosmaczamy. Dodajemy resztę masła. Podsmażamy na słabym ogniu bez przykrycia aż do momentu  gdy cały płyn wyparuje a masa będzie gęsta i dość zbita. Studzimy.

Mąke przesiewamy. Dodajemy miękkiego masła i żółtko. Siekamy. Dodajemy wrzątku. Energicznie i dokładnie mieszamy ciasto (ręcznie lub w mikserze), aż do uzyskania jednolitej struktury. Kulkę ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy na co najmniej 15 minut, najlepiej 30 minut.

Stolnicę posypujemy mąką (nie za dużo). Ciasto dzielimy na 3 części.

Rozwałkowujemy pierwszą naprawdę cienko.

Wycinamy nożem kwadraty około 4-5 cm bok. Na środek każdego nakładamy farsz – tak około 3/4 łyżeczki.

Nasz kwadrat składamy na pół by powstał trójkąt

Teraz podnosimy trójkącik, następnie zlepiamy ramiona trójkąta owijając je wokół palca wskazującego i lekko przyciskamy, by ładnie się zlepiły (tak jakby trójkąt chciałby nas przytulić i objąć;)

Uszka z grzybami gotowe!

Teraz wystarczy zagotować je w osolonej wodzie i odcedzać w momencie jak wypłyną, Możecie też je zamrozić. Najpierw na tacce żeby się ze sobą nie stykały a potem do woreczków do mrożenia. Zapewni to nie sklejanie się uszek ze sobą.