Warsztaty Inka – robimy las w słoiku

Warsztaty Inka – robimy las w słoiku … No to jak to? Kawa czy las? A no to się wszytko zasadniczo łączy. Inka, zbożowa kawa. Naturalne składniki. Las to też natura. Więc czemu tego nie połączyć. Dzięki Ince nauczyłam się jak robić takie małe ekosystemu zamknięte w słoiku i powiem Wam, że jestem zachwycona.

Wiem, że mój blog jest kulinarnym dzieciątkiem, ale pomyślałam, że może jest wśród Was, zresztą tak jak ja, wielbiciel roślin/ogrodnictwa. Lasami w słoiku byłam już zafascynowana od kilku lat, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze do jego kupna. A tu proszę: taka niespodzianka- mogłam zrobić swój własny las w słoiku.

Oczywiście oprócz robienia własnej kompozycji w słoju, było to też spotkanie kulinarne. Mogłyśmy zobaczyć jak wykorzystać Kawę Inkę w kuchni inaczej niż w oczywisty sposób picia jej w kubku. I tak mogłyśmy spróbować sałatki warzywnej z dodatkiem kawy, boskiego ! ciasta czekoladowego (na bazie musu) z Inką.

Miałyśmy też niezwykłą przyjemność spróbować limitowanych edycji Inki, które w regularnej sprzedaży nie będą dostępne a smakują wybornie. Były to Inka z karobem, Inka z ekstraktem z dzikiej róży i Inka z ekstraktem z buraka cukrowego. Mega! Szczególnie ta z dziką różą.

Kolejną atrakcją warsztatów był pokaz kulinarny, gdzie miałyśmy zaprezentowane ekspresowe potrawy / napoje z użyciem Inki.

Trzeba przyznać, że warsztaty były nadzwyczaj inspirujące i dość niecodzienne ! Fajnie, że Inka pomyślała, że nie tylko samym jedzeniem człowiek żyje (tak, mówię to ja hihi) i mogłam rozwinąć też skrzydła na polu florystycznym! Było bajecznie i właśnie taki warsztatów życzyłabym sobie więcej!

Do tego muszę wspomnieć, że warsztaty odbywały się w Hali Koszyki w Comfort Studio. Bardzo przyjemne miejsce.

No dobra to teraz „przepis” na las w słoiku! 

  • słój 8 litrowy z nakrętką
  • około 1,5 szklanki drobnego żwirku
  • około 2 szklanek węgla aktywnego
  • ziemia (tak by wypełniła słój warstwą około 2-3 cm)
  • rośliny: paprocie, sukulenty, mchy, małe sadzonki drzewek iglastych/liściastych
  • woda do podlania (około szklanki)
  • opcjonalnie: kamyki,szyszki)

Jak zrobić?

Układamy warstwy- żwir, węgiel aktywny, ziemia. Sadzimy roślinki, ewentualnie układamy szyszki , kamyczki i inne pierdoły. Podlewamy wodą po ściankach słoika. Słój przykrywamy. Co kilka miesięcy można podcinać naszą puszczę amazońską. Nie martwcie się jak na ściankach słoja zacznie się skraplać woda.