Wieniec drożdżowy z nutellą

Uwielbiam takie proste połączenia i smaki. Nutella to klasyk czekoladowych kremów, ale oczywiście możecie użyć każdego innego kremu. Ciasto jest pyszne! Oczywiście można zawinąć je w roladę, ale wieniec drożdżowy wydaje się być efektowniejszy a wbrew pozorom nie taki trudny do zrobienia. W razie jakichkolwiek pytań piszcie!

Składniki:

  • mąka pszenna 500g
  • 240 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 40 g masła roztopionego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 200 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • białka do posmarowania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Rozczyn pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.  Do rozczynu dodajemy mąkę,  roztopione masło,  sól, cukier, żółtka. Całość dokładnie zagniatamy ręką.  Masa powinna być gładka. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy ciasto w prostokąt. Następnie smarujemy całość kremem czekoladowym zostawiając 2 cm dłuższego boku. Te 2 cm smarujemy roztrzepanym białkiem. Zawijamy ciasto w roladkę kończąc na części posmarowanej białkiem. Rulonik kroimy ostrym nożem wzdłuż. Połówki układamy przecięciem do góry. Dwa ruloniki złączamy  ze sobą od góry, następnie przeplatamy jedną część nad drugą, tak by strona z nutellą była zawsze u góry. Gdy powstanie nam warkocz łączymy oba końce i zlepiamy ze sobą. Smarujemy całość białkiem i pieczemy przez 20 w 185 stopniach. I tak mamy gotowy nasz wieniec drożdżowy z nutellą!

IMG_20151206_222638_

IMG_20151206_222453_

IMG_20151206_222607_

IMG_20151208_160425

IMG_20151206_222530_