Wołowina w sosie czekoladowym z chilli i rozmarynem

Kto powiedział, że gulasz wołowy nie może być słodko-ostry? Sos czekoladowy do mięsa to świetna odmiana. Słodycz czekolady idealnie zrównoważy ostrość papryczki a całość dopełni aromat rozmarynu. Polecam!

1422640033474

Składniki:

  • 250 g wołowiny bez kości
  • 1 papryczka chilli
  • 4-5 kostek czekolady
  • 1 cebula
  • gałązka rozmarynu
  • pieprz czarny
  • sól
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka wody

Wołowinę myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka,  mieszamy z mięsem. Pieprzymy i dodajemy sos sojowy z łyżką oleju rzepakowego. Odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.  Nazajutrz mieszankę podsmażamy na 1 łyżce oleju rzepakowego. Solimy do smaku. Podsmażamy z każdej strony do zarumienienia cebulki i złapania złocistego koloru mięsa. Dodajemy pokrojoną papryczkę pozbawioną błonek i pestek. Mieszamy. Zalewamy wodą. Od tego momentu gotujemy sos pod przykryciem Co 5-10 minut mieszając aż do uzyskania miękkości mięsa.  Pod koniec gotowania dodajemy 5 kawałków czekolady mlecznej, która cudownie zagęści nam sos i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy z ryżem,  kaszą lub kuskusem.

1422640146264

1422640184802

1422639922735

1422640067961