Wstążki z cukinii

Wstążki z cukinii to moim zdaniem idealna alternatywa od zwykłego makaronu a co ważne o wiele bardziej mniej kaloryczna i zdrowsza od niego. Oczywiście nie jest to przepis przeznaczony tylko dla odchudzających się, dbających o linię. Ale jest to kolejna opcja na pyszne jedzenie przy okazji którego zmniejszacie liczbę spożywanych kalorii nie cierpiąc na zasmaczystości potrawy. Do cukinii dodałam rzodkiewki, czosnku, przypraw i tak naprawdę tyle wystarczyło by stworzyć danie podczas smażenia którego ślinka cieknie!

Jedyne w co trzeba się wyposażyć to umiejętność mega cienkiego krojenia w plasterki albo też trzeba kupić sobie mandolinkę. ja swoją zdobyłam w przysłowiowym sklepie po 4 zł i sprawuje się świetnie już któryś rok z rzędu a jej cena była naprawdę przyjemna.

Składniki:

  • jedna, niewyrośnięta zielona cukinia
  • kilka rzodkiewek
  • dobra oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku duży lub dwa małe
  • sól
  • pieprz

Składniki:

Umytą cukinię kroimy w cienkie wstążki. Ja robię to przy użyciu mandoliny. Tak samo postępujemy z rzodkiewkami. Czosnek kroimy w plasterki lub drobną kosteczkę.  Na patelni rozgrzewamy czosnek, dodajemy rzodkiewkę i cukinię, przyprawy. Mieszamy. Smażymy na średnim ogniu około 3 – 4 minut. Gotowe!