Wstążki z cukinii
Wstążki z cukinii to moim zdaniem idealna alternatywa od zwykłego makaronu, a co ważne o wiele bardziej mniej kaloryczna i zdrowsza od niego. Oczywiście nie jest to przepis przeznaczony tylko dla odchudzających się, dbających o linię. Ale jest to kolejna opcja na pyszne jedzenie przy okazji którego zmniejszacie liczbę spożywanych kalorii nie cierpiąc na zasmaczystości potrawy. Do cukinii dodałam rzodkiewki, czosnku, przypraw i tak naprawdę tyle wystarczyło by stworzyć danie podczas smażenia którego ślinka cieknie!
Jedyne w co trzeba się wyposażyć to umiejętność mega cienkiego krojenia w plasterki albo też trzeba kupić sobie mandolinę. Ja swoją zdobyłam w przysłowiowym sklepie po 4 zł i sprawuje się świetnie już któryś rok z rzędu a jej cena była naprawdę przyjemna.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia wstążek z cukinii:
- jedna, niewyrośnięta zielona cukinia
- kilka rzodkiewek
- dobra oliwa z oliwek
- ząbek czosnku duży lub dwa małe
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia wstążek z cukinii:
- Umytą cukinię kroimy w cienkie wstążki. Ja robię to przy użyciu mandoliny. Tak samo postępujemy z rzodkiewkami.
- Czosnek kroimy w plasterki lub drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy czosnek, dodajemy rzodkiewkę i cukinię, przyprawy. Mieszamy.
- Smażymy na średnim ogniu około 3-4 minut. Gotowe!