Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne wstążki z cukinii

Wstążki z cukinii

Wstążki z cukinii to moim zdaniem idealna alternatywa od zwykłego makaronu, a co ważne o wiele bardziej mniej kaloryczna i zdrowsza od niego. Oczywiście nie jest to przepis przeznaczony tylko dla odchudzających się, dbających o linię. Ale jest to kolejna opcja na pyszne jedzenie przy okazji którego zmniejszacie liczbę spożywanych kalorii nie cierpiąc na zasmaczystości potrawy. Do cukinii dodałam rzodkiewki, czosnku, przypraw i tak naprawdę tyle wystarczyło by stworzyć danie podczas smażenia którego ślinka cieknie!

Jedyne w co trzeba się wyposażyć to umiejętność mega cienkiego krojenia w plasterki albo też trzeba kupić sobie mandolinę. Ja swoją zdobyłam w przysłowiowym sklepie po 4 zł i sprawuje się świetnie już któryś rok z rzędu a jej cena była naprawdę przyjemna.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia wstążek z cukinii:

  • jedna, niewyrośnięta zielona cukinia
  • kilka rzodkiewek
  • dobra oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku duży lub dwa małe
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia wstążek z cukinii:

  1. Umytą cukinię kroimy w cienkie wstążki. Ja robię to przy użyciu mandoliny. Tak samo postępujemy z rzodkiewkami.
  2. Czosnek kroimy w plasterki lub drobną kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy czosnek, dodajemy rzodkiewkę i cukinię, przyprawy. Mieszamy.
  4. Smażymy na średnim ogniu około 3-4 minut. Gotowe!

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz