Wygraj paczkę makaronów Malma!

Witajcie! Mam dla Was konkursik! Możecie w nim wygrać pakę makaronów Malma. Kto chętny? Wiecie jak kocham dania makaronowe! Mogłabym je jeść cały rok. To dla mnie produkt, który można wykorzystać naprawdę na wielu płaszczyznach!

Aby wziąć udział w konkursie należy wykonać zadanie, oczywiście kulinarne. Zaproponujcie mi swoją ulubioną potrawę z makaronem! Ta najbardziej smakowita moim zdaniem propozycja wyłoni nam zwycięzcę. Szczegóły konkursu macie poniżej, w regulaminie. Do dzieła!

 

Regulamin konkursu:
1. Konkurs trwa od 3.10.2016 do końca 9.10.2016 do godziny 23:59.
2. Sponsorem nagród jest Malma.
3. Nagrody wysyłane tylko na terenie Polski.
4. Wysyłka następuję w terminie do 30 dni od dnia zakończenia konkursu.
5. W konkursie nagrodzona będzie osoba, która zdaniem właścicielki bloga przedstawi propozycję na najciekawsze danie z makaronem. Komentarze odpowiadające na pytanie (forma:dowolna, może być przepis, luźna wypowiedź) umieszczamy pod postem konkursowym na blogu.
6. Wyniki konkursu będą ogłoszone do dnia 12.10.2016 do godziny 23:59 na facebookowym profilu Dziękuję Było Pyszne oraz w poście konkursowym.
7. Wygrani w ciągu 3 dni zobowiązani są wysłać swoje dane do wysyłki nagrody oraz numer telefonu dla kuriera. Dane należy wysłać w prywatnej wiadomości na profil facebookowy Dziękuję Było Pyszne. Po tym terminie nagroda jest przyznawana kolejnej osobie.

EDIT : WYGRYWA Elżbieta Anna Kruczkiewicz! Proszę o kontakt w ciągu 3 dni roboczych, czyli do 12.10.2016 r do 23:59!!!!!!

W mojej kuchni danie typu makaronowa pychota czy w wyjątkowej wersji makaron, świetnie się sprawdza w różnych wariacjach smakowych, przy niemalże każdej okazji. Lubię eksperymentować , łączyć smaki zaprzeczające się wręcz, zestawiać składniki na zasadzie przeciwieństwa, kombinować. Makarony MALMA dają mi możliwość stworzenia dania, którym domownicy i goście są zachwyceni. Moja propozycja konkursowa to: MAKARONOWA ZAPIEKANKA „ALA LAZANIA”- Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, POMIDORKAMI SUSZONYMI, OKRASZONA CZOSNKIEM i… NUTKĄ IMBIRU !

Najpyszniejsza zapiekanka wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, tak mawiała moja babcia. Ale ja zdecydowanie uwielbiam opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu TAGLIATELLE od MALMA.
Powinności: Makaron ugotowany „all dente” dzielimy na 4
części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .
Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie
układamy świeży poszarpany jarmuż,okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno, którego delikatnie oprószamy rozdrobionym
czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i pieprzymy pieprzem czarnym.
Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki)
podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.
Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I
3-cią warstwę makaronową, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi
dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania zapiekanki daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne
Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa makaronu. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku. Na wierzch polewam
beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki
mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella, a nawet dużo sera i garść posiekanych pistacji. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .

Zawsze gdy sięgam po produkty MALMA mam wrażenie, że wybieram się w podróż do Włoch. Czasami ponosi mnie kulinarnie i ze zwyczajnej potrawy powstaje coś nowego, co okraszone włoskimi dodatkami zamienia potrawę w niebywale pyszne danie.
Lubię spędzać chwile z MALMĄ
Życzę smacznego i… zapraszam w podróż do krainy smaków nieodkrytych z MALMĄ

2016-08-24_13-58-45

2016-08-24_13-57-31

  • Kinaza

    Szpinak, po którym skrzypią zęby,
    pokrzywa, która nie wyparza … 😉
    Podsmażone z zeszkloną, pachnącą cebulką i czosnkiem.
    Muśnięte najlepszym masełkiem.
    Podlane śmietanką, aby sos był aksamitny.
    Doprawione curry, ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem, aby aromat był wybitny 🙂
    Wymieszane ze świeżo ugotowanym makaronem i śmierdzącym (jak skarpetki) pleśniowym serem…
    a kiedy potrawę wzbogaciłam o rumiany boczek, mój wybranek w zamian obdarował mnie najszerszym na świecie uśmiechem 😉

  • alina

    Makron z pesto i cytrusowymi pulpecikami-mmm niebo w gębie
    Przepis: Bierzemy 500g mielonego mięsa, doprawiamy je skórką z 1 małej cytrynki i sokiem z niej, dodajemy 1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,łyżkę miodu, sól do smaku, świeżą bazylię, koperek i pietruszkę po łyżce,szczyptę soli, do smaku, trochę papryki słodkiej i 3 spore rozgniecione ząbki czosnku.Dokładamy pól croisanta namoczonego w śmietance i 1 jajo oraz garść parmezanu wyrabiamy masę dokładnie i formujemy pulpeciki, smazymy i pod koniec smażenia podlewamy 1/4 szkl. wina odparowujemy i zostawiamy pod przykryciem. Gotujemy makaron spaghetti. Robimy pesto z pęczka bazylii, łyżki miodu i soku z cytryny, czosnku(wg upodobań), 3 suszonych pomidorów, garści parmezanu i garna padano lub innych ulubionych serów oraz migdałów lub mieszanki innych orzechów, dodajemy sól, pieprz i 1/2 małego chilli, blendujemy całość, powoli dolewając aromatyczna oliwę z suszonych pomidorów. DO odcedzonego makaronu dodajemy pulpety wraz z sokiem z patelni, wlewamy pesto i odrobinę wody z gotowania makaronu, potrząsamy całością i podajemy.

  • Ewelina Pędzikowska

    MessageMakaronowy torcik z sosem pomidorowym

    Świetna propozycja podania klasycznego makaronu penne z mocno pomidorowym sosem, kurczakiem, pachnącą świeżą bazylią, rozpływającą się
    w ustach mozzarellą i aromatycznymi oliwkami.

    Składniki:

    600g makaronu penne
    500g mielonego fileta z kurczaka
    300g sera mozzarella
    300g sera gouda
    2 puszki krojonych pomidorów
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    garść świeżej bazylii
    3 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    kilka pomidorków koktajlowych
    kilka czarnych oliwek
    kilka listków świeżej bazylii

    Wykonanie:

    1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić
    i wymieszać ze startym serem mozzarella. Formę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy.
    2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać mielone mięso, chwilę smażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą
    i pieprzem. Smażyć do momentu zredukowania sosu, na końcu dodać drobno posiekaną świeżą bazylię i całość wymieszać.
    3. Pomidorowy sos z mielonym mięsem z kurczaka przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby sos wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Całość posypać startym serem gouda, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut.
    4. Wierzch makaronowego torcika udekorować pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i świeżymi listkami bazylii.

  • Agata Michalska

    Kocham makaron i Grecję w związku z tym moim ulubionym daniem jest zapiekanka makaronowa z fetą… Wyobraź sobie podpieczone kawałeczki fety na górze. Smakuśny beszamel, a między tym wołowina w pomidorach. Wszystko posypane tymiankiem. Życie jest piękne i oby było słoneczne, jak Grecja!
    <3

  • Ania

    Jak jabkocham te makarony. To zdecydowanie moje ulubione. Szukam i zawsze w sklepach, ale nie wszędzie są. Moje danie jest szybkie i proste. Można je robić cały rok, ale najlepsze jest na początku lata, kiedy jest młoda cebula. Którą uwielbiam. Oto moje danie: dwie wielkie garście małych pomidorków, sparzyć i obrać. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulkę i dwa ząbki czosnku. Dodać pomidorki i lekko rozgnieść widelcem. Dusić dosłownie kilka chwil, posolić. Taki szybki sos dodać do garnka z odcedzonym makaronem spaghetti ugotowanym aldente. Wymieszać. Można makaron wyłożyć oddzielnie dodając odrobinę masła (podobno tak robią, niektóre włoskie babcie) i nakładać sos. Hmmm. Ślinka mi cieknie. Uwielbiamy ❤

  • Elżbieta Anna Kruczkiewicz

    W mojej kuchni danie typu makaronowa pychota czy w wyjątkowej wersji makaron, świetnie się sprawdza w różnych wariacjach smakowych, przy niemalże każdej okazji 🙂 Lubię eksperymentować , łączyć smaki zaprzeczające się wręcz, zestawiać składniki na zasadzie przeciwieństwa, kombinować. Makarony MALMA dają mi możliwość stworzenia dania, którym domownicy i goście są zachwyceni. Moja propozycja konkursowa to: MAKARONOWA ZAPIEKANKA „ALA LAZANIA”- Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, POMIDORKAMI SUSZONYMI, OKRASZONA CZOSNKIEM i… NUTKĄ IMBIRU !

    Najpyszniejsza zapiekanka wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, tak mawiała moja babcia. Ale ja zdecydowanie uwielbiam opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu TAGLIATELLE od MALMA.
    Powinności: Makaron ugotowany „all dente” dzielimy na 4
    części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .
    Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie
    układamy świeży poszarpany jarmuż,okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno, którego delikatnie oprószamy rozdrobionym
    czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i pieprzymy pieprzem czarnym.
    Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki)
    podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.
    Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I
    3-cią warstwę makaronową, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi
    dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania zapiekanki daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne
    Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa makaronu. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku. Na wierzch polewam
    beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki
    mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella, a nawet dużo sera i garść posiekanych pistacji. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .

    Zawsze gdy sięgam po produkty MALMA mam wrażenie, że wybieram się w podróż do Włoch. Czasami ponosi mnie kulinarnie i ze zwyczajnej potrawy powstaje coś nowego, co okraszone włoskimi dodatkami zamienia potrawę w niebywale pyszne danie.
    Lubię spędzać chwile z MALMĄ 🙂
    Życzę smacznego i… zapraszam w podróż do krainy smaków nieodkrytych z MALMĄ 🙂

    Na moim profilu FB zamieściłam fotki mojej zapiekanki:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1174263832620309&set=pcb.1174264115953614&type=3&theater

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1174263942620298&set=pcb.1174264115953614&type=3&theater

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1174263082620384&set=pcb.1174264115953614&type=3&theater

    Pozdrawiam
    Elżbieta Anna K.

  • Małgorzata

    Gniazdka z niespodzianką 🙂

    Makaron Spaghetti ugotować al dente w wywarze z kostką rosołową i buraczkami, by nadać smak i kolor wyjątkowy. Z makaronu uformować w formie na muffinki gniazdka, włożyć tam starte ugotowane buraczki, ugotowany wcześniej szpinak, ser feta, lekko wymieszać, na to rozbić jajko i posypać startym żółtym serem. Piec ok 10 min w temp 180 stopni. Lekko wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Podawać najlepiej na ciepło ułożone na liściach sałaty i można polać sosem np czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego! Nadzienie można oczywiście zmienić wg uznania 🙂

  • Małgorzata

    Gniazdka z niespodzianką 🙂

    Makaron Spaghetti ugotować al dente w wywarze z kostką rosołową i buraczkami, by nadać smak i kolor wyjątkowy. Z makaronu uformować w formie na muffinki gniazdka, włożyć tam starte ugotowane buraczki, ugotowany wcześniej szpinak, ser feta, lekko wymieszać, na to rozbić jajko i posypać startym żółtym serem. Piec ok 10 min w temp 180 stopni. Lekko wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Podawać najlepiej na ciepło ułożone na liściach sałaty i można polać sosem np czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego! Nadzienie można oczywiście zmienić wg uznania 🙂

  • Aneta76

    Moje ulubione danie z makaronem to wyborne spaghetti aglio olio z omułkami i białym winem.
    Potrzebujemy:
    – 500 g makaronu spaghetti
    – 1 kg omułków
    – 4 ząbki czosnku
    – pęczek zielonej pietruszki
    – 2 papryczki chili
    – 8 łyżek oliwy z oliwek
    – 125 ml białego wina
    – 1/2 cytryny
    – 50 g tartego parmezanu lub grana padano
    – sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂
    Pozdrawiam

  • Laura

    Uwielbiam makaron i włoską kuchnię:-)
    Moje ulubione danie makaronowe to makaron tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z krewetkami, białym winem i orzeszkami pinii.

    Składniki:
    500 g makaronu tagliatelle
    120 g czerwonego pesto, z suszonych pomidorów (najlepiej domowego)
    300 g obranych krewetek
    3 łyżki orzeszków pinii
    suszone pomidory w oleju
    125 ml białego wina
    2 ząbki czosnku

    Makaron tagliatelle ugotować al dente. Umyte i obrane krewetki (bez pancerzy) przekroić na pół i krótko podsmażyć na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Pomidory suszone w oleju pokroić w paski i razem z orzechami pinii dodać do krewetek. Dodać czerwone pesto, wino i całość krótko podgrzać. Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, krótko podgrzać i doprawić do smaku cytryną, ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

  • Marta

    A dla mnie gotowanie to przede wszystkim eksperymenty kulinarne. Ostatnio choc juz wiem ze to bardzooo trudne probowalam nawet kuchni molekularne ale maz stwierdzil ze wydawanie takich pieniedzu dla jednego gryza to nie dla niego dlatego powiedzial Tu zjedz a mi zrob nasz makaroniczek no wiec zrobilam. Makaron swiderki wrzucilam do blendera i skroszylam na mniejsza kawaleczki (dzieki temu mamy nasz ulubiony makaron w naprawde fajnej formie) ugotowalam aldente i pozwolilam chwile odpoczac. W tym czasie na patelnie olej z dodatkiem bazyli i papryczki chilli 🙂 Na to drobno pokrojony czosnek, doslownie dwa listki cebuli drobniutko pokrojonej. Po podsmazeniu dokladam na patelnie pietruszke papryke (podsmazam) pozniej oliweczki i kapary plus kilka kawaleczkow konserwowej papryczki jalapeno 🙂 kilka pomidorkow koktajlowych przekrojonych na pół. Jak juz chwile wszystko sie zmiesza to wrzucam makaron dokladnie mieszkam. Wykladam na talerze i …. teraz najlepsze ukladam na tym pokrojona w paski gruzszke ser camembert i obsypuje pokruszonymi orzechami wloskimi 🙂 to jak obiad bo sycace jak salatka bo warzyne jak deser bo owocowe 🙂 naprawde pycha pikanteria pomieszana ze slodkoscia gruszki i delikatnoscka sera :)))