Zakwas na barszcz czerwony

Wigilia tuż, tuż i najwyższy czas pomyśleć o świątecznej zupie. Jaka króluje u Was w domu? U mnie głównie grzybowa, ale w tym roku postanowiłam zaszaleć i zrobić zakwas na barszcz czerwony  i sprezentować na Święta najbliższym barszczyku. Zrobienie zakwasu na barszcz czerwony naprawdę nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Satysfakcja gwarantowana, bo przy stole wiemy, co jemy i jak to zostało zrobione, a w dzisiejszych czasach to moim zdaniem bardzo ważne. Jeszcze zdążycie przyrządzić ten zakwas na tegoroczną wigilię. Wystarczą buraki, woda, i przyprawy. Ale to nie wszystko. Potem kiszone buraki możecie wykorzystać do sałatek!

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 1-1,5 litra przegotowanej, zimnej wody

Sposób przygotowania:

Buraczki obieramy, kroimy w dość sporą kostkę, wrzucamy do dużego słoja razem z przyprawami. Zalewamy wodą. Po 4 dniach zakwas powinien być gotowy- ja trzymam go przy kaloryferze. Co jakiś czas trzeba zbierać pianę z powierzchni zakwasu. Gdy zakwas będzie gotowy zlewamy przez sito do czystej butelki lub słoika. Od tego momentu, aż do użycia zakwas przechowujemy w lodówce (można go trzymać nawet 3 tygodnie).

IMG_20151217_154755_

IMG_20151217_154303_

IMG_20151217_154116_

1450364237418