Zapiekane bataty (słodkie ziemniaki) z jarmużem i tymiankiem

O słodkich ziemniakach czyli batatach jest coraz głośniej i przestają być one produktem ciężkim do zdobycia. Normą się staje, że występują one w sklepach przy naszych ziemniakach. Warto spróbować ich, by poznać ten niepowtarzalny smak. Dziś mam dla Was propozycje na zapiekane bataty z jarmużem i tymiankiem. Jednak prawda jest taka, że możecie dodać do nich też inne składniki, jak na przykład pomidory, kalafior, brokuł. Polecam Wam serdecznie!

1425823135141

Składniki:

  • pół kg batatów
  • 4 liście jarmużu (spore)
  • pół cebuli średniej
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Bataty obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach, jarmuż kroimy lub rwiemy w mniejsze kawałki, tymianek szatkujemy. Do całości dodajemy sól, pieprz, oliwę, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dobrze mieszamy i zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach do miękkości (około 25-30 minut).

1425823276607

1425823257175

1425823236177

1425823208779

1425823183670

1425823156702