Zapiekany kogel mogel

Zapiekany kogel mogel to zdecydowanie deser na szybką zachciankę. Niezbyt wymagający, radujący podniebienie i oko. Ja do swojego dodałam borówki i banany. Jeśli chodzi o banany – tu uwaga od razu muszę ostrzec, że przy ich udziale deser wychodzi naprawdę mocno słodki i chwilami może się wydawać mdły. Ale dodatek borówek czy innych kwaśnych owoców sprawi, że Zapiekany kogel mogel zyska na świeżości. Ten deser świetnie się sprawdzi gdy do innych potrawy lub wypieku potrzebujecie białek – dla przykładu do bezy. Wtedy idealnie żółtka możecie użyć do mojej dzisiejszej propozycji.

Wiem, że wielu z Was kogel mogel kojarzy się z dzieciństwem Często słyszałam jak moi znajomi wspominali „…o tak, mój dziadek siedział ze mną w kuchni i ucierał mi w kubeczku kogel mogel. To mój smak dzieciństwa…”.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 6 łyżeczek cukru
  • banan
  • 2 garści borówek

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Żółtka miksujemy z cukrem. Na dno kokilek układamy owoce, zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika i wyjmujemy w momencie gdy kogel mogel nam się przyrumieni.

 

2016-08-01_19.31.02

2016-08-01_19.33.51

2016-08-01_19.32.04

2016-08-01_19.36.45