Zielone ciasto

Zielone ciasto, shrek, leśny mech! Nazw wiele, ale jedno jest pewne – zielone ciasto to hit! Hit bo pięknie wygląda,hit bo pyszne! Jeśli zależy wam na wersji lżejszej, zamiast śmietany proponuję użyć jogurtu naturalnego. Dodajcie do niego ziaren laski wanilii. Popularne jest też posypywanie ciacha granatem, ja akurat nie miałam pod ręką, ale miło jak w tym cieście jest też element chrupnięcia ziaren granatu, więc polecam !

 

Składniki :

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub 250 g świeżego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • śmietana 36 % 450ml
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Laska wanilii
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:

Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z wody. Jeśli macie świeży szpinak blendujemy go. Jajka miksujemy z cukrem Dodajemy oleju. Dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.Dodajemy zblendowany szpinak. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po ostygnięciu ciasta 1/3 wierzchniej warstwy musimy odkroić i rozkruszyć jak najdrobniej.Do 4 łyżek żelatyny dodajemy 5-6 łyżek wody,odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy żelatynę w rondelku podgrzewając ją( nie gotujemy!) Zdejmujemy z ognia. W misce ubijamy śmietanę na bitą. Dodajemy cukru pudru wg upodobań i ziarna z laski wanilii (lub ekstrakt). Ciepłą lecz nie gorącą żelatynę dodajemy małymi porcjami do bitej śmietany. Miksujemy na wolnych obrotach. Krem wykładamy na ciasto, wierzch posypujemy dobrze i drobno pokruszoną wierzchnią warstwą. Wkładamy do lodówki do stężenia na około 2 godziny.