Gdzie zjeść? I wypić? KLUB WINO Łódź

To był mój wielki błąd. Przyznaję się bez bicia. Choć przyznać się wstyd. To był mój pierwszy raz w KLUB WINO. Dlatego z pełną odpowiedzialnością  Gdzie zjeść? I wypić? KLUB WINO Łódź – odpowiem oczywiście! To niesamowite miejsce na mapie Łodzi, dokładnie na Piotrkowskiej 217,  w którym możecie spotkać entuzjastów wina. Właściciel KLUB WINO, Michał Rutkowski, człowiek posiadający niezwykłą wiedzę na temat win i chyba nie przesadzę jak napiszę pałający do win uczuciem jest w stanie zarazić Was tym bakcylem. Z niesamowitą pasją i zaangażowaniem opowiada o każdym z trunków. Zrobiło to na mnie bardzo duże wrażenie.

Ale to jeszcze nic. O oprawę kulinarną dba uśmiechnięta szefowa kuchni Monika Kochanek. Miałam możliwość degustacji wiosennego menu jej autorstwa. Do tego niesamowicie dobrane wina do dań. Piękna oprawa. Stworzyło to świetną, wiosenną i świeżą całość.

Poniżej menu degustacyjne, wraz z cenami dań. Oraz wina jakie dobrano nam do posiłków.

 

  • Deska wędlin – 27 zł  /  Wino Blue Fish Riesling z Palatynatu w Niemczech

Chorizo, biała kiełbasa, pieczony boczek / konfitura z derenia / chrzan żurawinowy / pieczywo / masło z musztardą Dijon

 

  • Śledź bałtycki -21 zł / Wino  Die Weinmacher Riesling Spatlese z Palatynatu w Niemczech

Śledź bałtycki marynowany w syropie cebulowym z rokitnikiem / tarty chrzan / chipsy z chrzanu/ pieczywo / masło z musztardą dijon

 

  • Wolno pieczona łopatka jagnięca – 45 zł 

Polska jagnięcina / puree z marchewki z trawą cytrynową i czosnkiem / bób gotowany w mleku z miętą, prażony w owsie z masłem / salsa z mango i pomidorów z szałwią i miętą / sos własny z mango / czips z krochmalu

 

  • Pierś z kaczki sous vide – 39 zł / Wino Ijalba Maturana tinta z Riojy w Hiszpanii

Pierś z kaczki marynowana w soku z czarnej porzeczki / babka ziemniaczana z kiszoną kapustą / sos z obu i ogórka z miętą / czips z boczku / puder z palonego pora

 

  • Chałwowe parfait – 25 zł / Wino Sarocco Moscato d’Asti z Piemontu we Włoszech

Parfait z chałwą i wanilią / rabarbar karmelizowany w syropie z truskawek i wanilii / sezamek z jasnych i czarnych ziaren / oliwa z pachnotką

 

Ja osobiście zakochałam się w deserze i winie do niego dobranego (cuuudo!). Wino do tego stopnia mi zasmakowało, że od razu nabyłam butelkę – koszt około 60 zł. Warto. Warta uwagi jest też jagnięcina, która w połączeniu z salsą mango smakuje wybornie!

Dobrze, że w Łodzi są takie miejsca, które w taki piękny sposób propagują kulturę picia wina!