Zupa cebulowa z tymiankiem

Póki nie spróbuje się zupy cebulowej wydaje się ona człowiekowi dziwna. Jak można jeść zupę z cebuli? Ojjj można. To jedna z moich ulubinych. Od razu obalam pierwszy mit- po zupie cebulowej nie czuć od nas cebuli;). Ja preferuję zupę cebulową lekko słodkawą. Zachęcam do wypróbowania!

1422640207560

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub warzywno- mięsnego
  • 3/4 kg cebuli
  • łyżeczka tymianku (polecam świeży)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • ser żołty tarty
  • jako dodatek:grzanki/ groszek ptysiowy/bagietka

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę, solimy ją i dusimy na małym ogniu. Po 4 minutach dodajemy miodu, tymianku, mieszamy. podlewamy odrobiną bulionu i dusimy jeszcze 10 minut. Bulion gotujemy, przerzucamy zawartość patelni do garnka z bulionem, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy kurkumy. Gotujemy przez 25 minut. Blendujemy. Przed podaniem posypujemy serem żółtym. Smacznego!

1422640249145

1422640293227

1422640227690