Zupa dyniowo- paprykowa

Zupa dyniowo- paprykowa warta grzechu. A w zasadzie krem. Całym jej sekretem jest pieczenie warzyw. Papryka i dynia podpieczone do tego odrobina selera naciowego i jest pięknie. Jeśli chcecie możecie ją zrobić na bulionie warzywnym lub mięsnym. U mnie w domu królują te mięsne, bo i ja i P. jesteśmy mięsożerni i zupy na mięsie są dla nas po prostu smaczniejsze. Bardzo lubię zupy na szpondrze. Tak też się stało w wypadku tej zupy.

Składniki:

  • mała dynia hokkaido
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 średnie cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 4 szklanki bulionu (u mnie mięsny)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie śmietana

Sposób przyrządzenia:

Paprykę myjemy, pozbywamy się ogonka, gniazda nasennego, kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy (choć w przypadku hokkaido nie jest to konieczne), kroimy w grubą kostkę. Seler naciowy kroimy w 3 cm kawałki. Całość mieszamy w misce dodajemy soli, pieprzu, 2 łyżki oleju, dokładnie mieszamy, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym/ brytfance do nagrzanego piekarnika na 25 minut i pieczemy w 190 stopniach. 5 ostatnich minut możemy piec warzywa z funkcją termoobiegu. Bulion podgrzewamy na słabym ogniu. Cebulkę obieramy, czosnek również. Kroimy w drobną kosteczkę. Na maśle dusimy cebulkę, pod koniec dodajemy czosnku (by uniknąć jego przypalenia- nabiera wtedy gorzkiego smaku).

Upieczone warzywa wrzucamy do bulionu. Cebulkę z czosnkiem również wrzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Blendujemy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Jeśli lubicie możecie do zupy dodać śmietany (ale polecam zrobić to już na talerzu).

Smacznego!

2016-10-10_22-08-09

2016-10-10_21-01-55

2016-10-10_20-45-31

 

  • Marta

    Brzmi i wygląda przepysznie!

  • Małgorzata Ostrowska

    Ja zazwyczaj robi e bez papryki, choć pewnie mojej drugiej połówce zasmakowała by według Twojego pomysłu. Podkradam.

  • Kamila

    kochana jak zrobiłaś wzorek ? 🙂

    • Robisz paseczki w jednym kierunku (jak u pszczółki :P) a potem końcówką łyżeczki przejeżdżasz raz od prawej a raz od lewej (tak jakbyś chciała kratkę zrobić ) – kurcze pewnie nie skuma nikt nic z tego co napisałam 😛 pomyślę nad filmikiem 😛

  • Marta Florczak

    Oj tak… U mnie dynie też czekają na swój udział w zupce 🙂 Uwielbiam jesień właśnie za dynie 🙂 Pozdrawiam

    • Ja tez lubię jesien za dynie, sliwki, pigwy, ale juz za sama pogodę niekoniecznie hehe 😛

  • paulina

    O jeju wyglada pysznie az chce sie miec zupe tutaj przy sobie haha 😀 Pychotka!

  • Martyna

    Uwielbiam krem z dyni, jednak wersji z papryką jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować 🙂

  • Ania Liść jarmużu

    Zapisuję na liście do zrobienia 😀

  • Edyta Mój kawałek podłogi

    Przepięknie wygląda! Uwielbiam zupy kremy 🙂

  • Aleksandra z CookingMonster.pl

    Zupa jest pięknie podana! Bardzo lubię krem z dyni, często robię na słodko i na ostro. Z dodatkiem papryki nie próbowałam, ale musi być wyborny! <3

  • Małgorzata Kijowska

    uwielbiam dynie pod każdą postacią
    jutro u mnie zupka, może zrobię ją po Twojemu 🙂
    ściskam :*

    • ooo dzięki Małgosiu :* polecam Ci serdecznie 🙂 jak zrobisz daj znać czy smakowała 🙂

  • Dorota

    Przepiękna strona 🙂 Zakochałam się <3 Akurat dynia to nie mój smak, ale wypróbuje inne przepisy.

  • Aleksandra

    Dostałam w prezencie dużo dyni, więc chyba zrobię 🙂 Tego połączenia jeszcze nie testowałam, natomiast niedawno sprawdziłam, że świetnie się sprawdza dynia piżmowa+kalafior, doprawiona po indyjsku, z curry i imbirem.