Zupa grzybowa z ziemniakami

Zupa grzybowa z ziemniakami to w ostatnim okresie nasz hit w domu i sposób na szybki, gorący posiłek. Mam duży zapas mrożonych podgrzybków, oraz specjalnie przygotowane słupki cienko krojonej marchewki, na takie okazje, gdy wracam późnym popołudniem z pracy i szybciutko chciałabym wyczarować coś do jedzenia. Zupa jest warta uwagi szczególnie, że przecież grzybową zazwyczaj je się z makaronem a ja tu zamieniłam makaron na ziemniaczki, które pokroiłam w bardzo cienką kostkę i spowodowało to, że ziemniaki stały się super zagęstnikiem! Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

  • 2 garści podgrzybków
  • 2- 3 ziemniaki pokrojone w drobna kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka kopru
  • udko z kurczaka
  • 15 dag boczku surowego
  • 2 łyżki  masła
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 2 litry wody
  • sól
  • 4 ziarnka pieprzu

Sposób przyrządzenia:

Nastawiamy na średni ogień boczek z udkiem. Doprawiamy, solą, pieprzem, ząbkiem czosnku. Dodajemy grzyby. Gotujemy pod przykryciem.

Na maśle dusimy cebulkę, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew. Podsmażamy około 3 minut mieszając od czasu do czasu. Po podsmażeniu dodajemy wszystko do zupy i gotujemy całość na średnim ogniu pod przykryciem jakieś pół godziny.

Na sam koniec można dodać jeszcze odrobiny masła i świeżego koperku. Pieprzymy  i solimy do smaku.

 

 

Przez szybkie gotowanie drobno pokrojone ziemniaczki prawie się rozpadają, świetnie zagęszczając bardzo treściwą zupę. A boczek nadaje jej cudnego aromatu! Być może nie jest to zupa fit (wręcz przeciwnie), ale na mroźne dni idealna!

Smacznego!