Zupa na jagnięcinie z soczewicą

Zupa na jagnięcinie z soczewicą to jest totalna bomba smakowa jaką popełniłam. Rozpływające się w ustach mięso, słodycz pomidorów i kukurydzy, ostrość papryki i aromat świeżego majeranku. Poezja. I nie bójcie się jagnięciny. Jest naprawdę pyszna. I to jedna z tych potraw, które same się robią.

Pewnie spytacie czy na innym mięsie będzie równie smaczna. Nie. Przykro mi. Jagnięcina jest na tyle wyjątkowa. Możecie spróbować z baraniną, ale myślę, że zupa będzie zdecydowanie łagodniejsza w woni mięsnej w wydaniu jagnięcym. Możecie spróbować z delikatna i młodą cielęciną- to dla tych, którzy nawet w młodym wydaniu mięsa jagnięcego się go boją.

Składniki:

  • 400 g jagnięciny z kością
  • 3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki / domowy przecier pomidorowy 300 ml
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kukurydzy w puszce
  • zielona soczewica 7-8 łyżek czubatych
  • pół ostrek papryczki (u mnie sporych rozmiarów)
  • majeranek (najlepiej świeży)
  • sól
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Jagnięcinę myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Po pół godziny dodajemy obrane ząbki czosnku, solimy. Pomidory kroimy na 8 cząstek. Podsmażamy na maśle. Wrzucamy do wywaru. Dodajemy soczewicę. Gotujemy około 1 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzucamy majeranek, kukurydzę i papryczkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.

Mięso z zupy wyciągamy, obieramy i wrzucamy do miseczek. Zalewamy wywarem i posypujemy świeżym majerankiem.