Zupa z kurkami i kaszą jaglaną

Zupa z kurkami i kaszą jaglaną chodziła za mną od czasu kiedy spróbowałam tego cuda w Oberży pod Złotym Prosiakiem w Nieborowie. Była boska. Aromatyczna, na pysznym, esencjonalnym bulionie. Kurki i kasza jaglana świetnie ze sobą współgrały. No i kiedy natknęłam się w sklepie na kurki pomyślałam sobie, że to jest ta chwila i to jest ten moment na zrobienie tego cuda. Zupa z kasza jaglana jest naprawdę miłą alternatywa od innych kasz.

Składniki:

  • 1,5 litra esencjonalnego rosołu na dużej ilości warzyw, połowie kilograma żeberek i połowie kilograma szpondra wołowego
  • 500 gram  kurek
  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie śmietana 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kurki siekamy niezbyt drobno. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, delikatnie podsmażamy na nim cebulkę z odrobiną soli, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy kurki, gałązkę rozmarynu, pieprzu według uznania. Dusimy około 15 minut. Rosół podgrzewamy. Dodajemy do niego kurki z cebulką.

Żeby zebrać cały smak z patelni podlejcie ją połową szklanki rosołu, przemieszajcie i wlejcie z powrotem do garnka. Gotujcie 15 minut.

Na suchej patelni delikatnie prażymy kasze jaglaną, by pozbyć się jej gorzkości. Inną metodą jest też przepłukanie jej wrzątkiem a następnie zimną wodą. Ja wolę ta pierwszą metodę.

Podprażoną kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej dla Was miękkości kaszy (u mnie 10 minut).

Można podawać ze śmietaną lub bez.

2016-09-05_21-42-37

 

  • Sarna

    śliczny talerz i zupa też wygląda świetnie 🙂 pycha

    • bardzo Ci dziękuję 🙂 talerz dostalam w prezencie od teściowej i jestem nim zauroczona na maxa a zupka naprawdę dobra, polecam i pozdrawiam 🙂

  • Niekonwencjonalna

    Wygląda bosko!
    Zrobiłam się strasznie głodna, a tak nie lubię zup…
    Spróbuję!