Zupa rybna zabielana

Jeśli chcecie przepis na dobrą, nieudziwnioną wersję domową poczciwej i rozgrzewającej zupy rybnej to doskonale trafiliście. Zupa rybna kojarzy mi się z wypadem na morze i tawerną Orłowską, albo wyjazdami na Kaszuby – choć tam jemy jej pikantną i czerwoną wersję. Zapragnęłam mieć swój domowy przepis na rybną- u mnie mieszanka łosoś i dorsz, ale wrzucajcie co chcecie, byleby polędwicę/filet bez ości! Z podanych proporcji wychodzi około 2,5 litra zupy. Zabielana zupa rybna idealnie sprawdzi się jako posiłek dla Waszych pociech!

 

Składniki :

  • filet z łososia 300 g
  • polędwica z dorsza 350 g
  • pół cytryny
  • śmietanka 30% 150 ml
  • 1 cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  •  sól
  •  pieprz
  •  3 łyżki masła
  • 2 litry wody
  • opcjonalnie pół papryczki chilli, koperek posiekany
  • tymianek

Sposób przyrządzenia:

Warzywa obieramy, myjemy, połowę warzyw trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem, dodajemy natki pietruszki i gotujemy na sporym ogniu. Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Przerzucamy ją do wywaru. Solimy, pieprzymy, opcjonalnie wrzucamy pokrojona w plastry papryczkę. ryby myjemy suszymy ręcznikiem papierowym, skrapiamy odrobina soku z cytryny i smażymy (smażymy do zarumienienia około minuty z każdej strony nie więcej – ryba ma być surowa w środku) na dwóch łyżkach masła – na patelni solimy je, pieprzymy, posypujemy odrobiną tymianku. Odrapany skore z łososia i dodajemy do wywaru. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie wrzucamy kawałki ryby, przykręcany ogień na minimum i powoli gotujemy przez 10 minut. Pod konie dodajemy śmietankę 30%. Zupa jest przepyszna także na drugi dzień. Do talerza możecie wrzucić pokrojony koperek.