Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne chleb bananowy

Chleb bananowy

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia chleba bananowego:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 4 dojrzałe banany (mocno dojrzałe)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 2 garści orzechów włoskich lub laskowych (pominąć u najmłodszych, przy początkach rozszerzania diety, ewentualnie zastąpić mielonymi)
  • opcjonalnie na wierzch dodatkowo 3-4 mini bananki lub 1 banan zwykły

Sposób przyrządzenia chleba bananowego:

  1. Do miski wrzucamy wszystkie mokre składniki. Rozbijamy jajko, wlewamy olej i dodajemy banany pokrojone w plasterki. Miksujemy (blender też sobie z tym świetnie poradzi).
  2. Do powstałej papki dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Na koniec wrzucamy lekko rozdrobnione orzechy (lub zmielone). Ponownie wszystko miksujemy do momentu aż składniki się połączą.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzch układamy przepołowione wzdłuż mini banany. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 55 minut (do suchego patyczka), opcja piekarnika góra- dół.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz