9 stycznia 2017
Chleb bananowy
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia chleba bananowego:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 4 dojrzałe banany (mocno dojrzałe)
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 jajko
- 2 garści orzechów włoskich lub laskowych (pominąć u najmłodszych, przy początkach rozszerzania diety, ewentualnie zastąpić mielonymi)
- opcjonalnie na wierzch dodatkowo 3-4 mini bananki lub 1 banan zwykły
Sposób przyrządzenia chleba bananowego:
- Do miski wrzucamy wszystkie mokre składniki. Rozbijamy jajko, wlewamy olej i dodajemy banany pokrojone w plasterki. Miksujemy (blender też sobie z tym świetnie poradzi).
- Do powstałej papki dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Na koniec wrzucamy lekko rozdrobnione orzechy (lub zmielone). Ponownie wszystko miksujemy do momentu aż składniki się połączą.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzch układamy przepołowione wzdłuż mini banany. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 55 minut (do suchego patyczka), opcja piekarnika góra- dół.