Ciastko podwójnie czekoladowe z chilli

To jest ciastko iście czekoladowe. Czekoladowe ciasto, czekoladowa polewa. Smak jest nieziemski, bo i świetny dodatek. Chilli. Tak jest! Nie od dziś lubię łączyć niezbyt oczywiste smaki, choć uważam, że akurat połączenie czekolady z chilli jest już dość znane a na dodatek bardzo trafne. Ciastko podwójnie czekoladowe z chilli to prawdziwa petarda smakowa, która zaspokoi podniebienie nie jednego łakomczuszka! Spróbujcie!

Składniki:

Na ciasto

  • 6 jaj „L”
  • 80 g cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • szczypta chilli w proszku

Na ganasz czekoladowy

  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła

Dodatkowo

  • nitki chilli

 

Sposób przyrządzenia:

Ciasto – Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy kawałki czekolady, rozpuszczamy całość i odstawiamy z gazu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka oraz chilli. Mieszamy. Blaszkę (dużą, tą piekarnikową) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Pieczemy 12, max 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wykładamy na kratkę do studzenia.

Ganasz – Śmietankę zagotowujemy, dodajemy miodu, pokruszoną czekoladę, masło. Rozpuszczamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy masę do miseczki, ochładzamy ją do momentu zgęstnienia.

W cieście wykrawamy dużym kubkiem koła. Tyle ile dacie radę. Do każdego ciastka potrzebujemy 3 kółek. Pierwszą warstwę zalewamy ganaszem, nakładamy drugą warstwę czekolady, znów polewa, 3 warstwa ciasta i znów polewa. Nie żałujcie sobie. Na wierzch ciasta kładziemy nitki chilli.

Ciastko podwójnie czekoladowe z chilli gotowe!

Processed with VSCO with f2 preset
Processed with VSCO with f2 preset