Ciasto z masłem orzechowym

Ciasto z masłem orzechowym – zrobione ot tak, właśnie z tym składnikiem, bo masło leżało i leżało i pomyślałam, że jak jeszcze troszkę przeleży to będzie już do niczego. A okazało się, że dodatek tego jednego składnika sprawił, że ciasto nabrało super orzechowego smaku i pięknego kolorku. Oprócz tego wykorzystałam owoce śliwki i dodałam wcześniej uprażone i zanurzone w miodzie migdały. O mamuńciu. Pyszka. Ciasto ma jeszcze jedną, wielką i przydatną w praktyce pozytywną stronę. Na spokojnie utrzymuje świeżość i wilgotność przez 3 dni. Jeśli zatem czeka Was rodzinna impreza, nie dysponujecie odpowiednią ilością czasu, by przygotować wszystko przed przyjęciem, to spokojnie możecie przygotować właśnie to ciacho, nie martwiąc się o to, że zeschnie się lub straci na świeżości.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1  czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • około 20 sztuk śliwek (u mnie malutkie)
  • 200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki miodu

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy mąki i sody oczyszczonej. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami.  Następnie dodajemy masła orzechowego i na najmniejszych obrotach miksera łączymy wszystko na gładką masę. Formę do pieczenia (u mnie prostokątna, 20 x 25 cm) wykładamy folią aluminiową/ papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (u mnie masło), opruszamy mąką. Przelewamy masę. Na powierzchni całego ciasta rozkładamy gęsto połówki śliwek.  Pieczemy w 185 stopniach przez 50 minut. Można sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już „suche”. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Migdały prażymy na suchej patelni do delikatnego zrumienienia. Dodajemy 2 łyżki miodu, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia z migdałami. Na ostudzone ciasto nakładamy migdały z miodem równomiernie na całą powierzchnię ciasta i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto z masłem orzechowym gotowe!

2016-08-26_23.31.02

2016-08-26_23.29.49

2016-08-26_23.26.19