Ciasto z truskawkami- takie pyszne, ekspresowe. Tak ekspresowe jak sezon na truskawki. Co roku uprawiam jaką gonitwę- by zjeść jak najwięcej ich bo przecież taka szkoda, że potem już ich nie ma i znów cały rok będę musiała czekać na te dobrodziejstwa. I mówią, że zanurzenie takich pięknych truskawek w cieście to zbrodnia, a ja się nie zgadzam, bo kocham je w każdej postaci ! Tej piekarnikowej też. I dla tego mam dla Was ciasto z truskawkami- lekko biszkoptowe, mega wilgotne, strasznie szybkie do zrobienia i równie szybko znikające. Przepis na ciasto banalny w wykonaniu, więc jeśli jesteście (uważacie się, bo ja w to nie wierzę) za beztalencia cukiernicze – ten przepis jest dla Was. Uwaga! Im więcej truskawek w cieście – tym będzie wilgotniejsze ! Więc śmiało. W końcu to Ciasto z truskawkami .
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 350 g truskawek
Sposób przyrządzenia:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową/ papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (u mnie masło), opruszamy mąką. Przelewamy masę. Na całym cieście rozkładamy gęsto truskawki (całe). Pieczemy w 185 stopniach przez 40-45 minut.