Curd Pomarańczowy

Ostatnio weszłam w posiadanie wyjątkowo soczystych i słodkich pomarańczy.  Mimo, że chyba najpopularniejszym curdem jest ten cytrynowy,  zdecydowałam się na wykorzystanie właśnie w ten sposób pomarańczy.  Curd to mieszanka cukru, masła, jaj i soku owocowego. Niektórzy robią curd tylko z użyciem żółtek,  ja w tym przepisie użyłam całych jajek. Jeśli chcecie zrobić bezę, śmiało możecie do kremu użyć samych żółtek a białka wykorzystać właśnie na bezę.  Curd jest świetny do przekładania różnych ciast, babeczek,  bez. Można zjeść go też z chałką czy naleśnikami. Polecam!

1422633093039

Składniki :

  • sok z 1,5 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 120 g masła

Sposób przyrządzenia :

Do rondla wrzucamy wszystkie składniki oprócz masła i dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na bardzo małym ogniu i ciągle mieszamy. Gdy składniki jednolicie się połączą wrzucamy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia.  Znów stawiamy na gazie, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, studzimy, przekładamy do szczelne go słoika i przechowywujemy w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego kochani!

1422632897132

1422632981915

1422633038385