Czytamy składy produktów! Część 1. BARWNIKI
Cieszy coraz większa świadomość żywieniowa w Polsce. Wiadomo – nie każdy ma wykształcenie medyczne, technologa żywności, dietetyczne, ale informacje o zdrowym żywieniu są coraz bardziej dostępne i to ze sprawdzonych źródeł. Niejednokrotnie przesyłacie mi zdjęcia produktów „dla dzieci” z koszmarnym składem. Dlatego chciałam Wam tu umieścić naprawdę podstawowe informacje na temat tego jak czytać składy prosuków, etykiety. Dziś część 1- na tapecie niepozorne barwniki.
CO JEST DODAWANE DO ŻYWNOŚCI?
- Barwniki – ten artykuł będzie poświęcony właśnie nim.
- Substancje konserwujące
- Substancje wzmacniające smak i zapach
- Aromaty
- Enzymy substancje słodzące
BARWNIKI
- Karoteny
- żółtopomarańczowy barwnik występujący w marchwi, melonach, morelach i owocach mango, nadający tym produktom jaskrawe kolory
- jest on jednym z naturalnie występujących substancji przeciwutleniających, których spożywanie chroni przed niektórymi skutkami chorób.
- przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami, ma działanie antyoksydacyjne a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku przez oddziaływanie na syntezę witaminy A
- częste spożycie dużej ilości karotenów powoduje żółtawe zabarwienie skory
2. Antocyjany
- oznaczenie E-163
- grupa barwników naturalnych, nadaje żywności różne odcienie czerwonego
- Pozyskiwane ze skorek winogron, jagód, czerwonej kapusty
- Wpływ na zdrowie: antocyjany zwiększają zawartość odżywczą produktów spożywczych, działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe, aktywnie wpływa na poprawę kondycji naczyń krwionośnych uszczelniając i wzmacniając ich ściany zapobiega krwawienia, pomocne w leczeniu miażdżycy
3. Annato
- jego symbol to E160b
- jest pomarańczowoczerwony barwnik terpenowy, będący mieszanina karotenów, otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego
- jest to nazwa surowego wyciągu, którego ekstraktami są biksyna i norbiksyna
4. Betanina
- E-162
- naturalny barwnik pochodzenia roślinnego wytwarzany z buraków ćwikłowych
- ciemnoczerwony
- nieszkodliwy
- ze względu na azotany nie polecany dzieciom, ale ogólnie nie jest szkodliwy
5. Węglan wapnia
- E-170
- biały barwnik i utwardzacz
- powszechnie występuje jako minerał
- jedyny z barwników stosowany w wyrobach czekoladowych i sokach winogronowych
6. Karmel alkaliczny
- zwany inaczej karmelem prostym, karmelem klasy I, cukrem palonym
- symbol E150a
- powstaje w wyniku procesu karmelizacji, czyli poddawania cukru wysokiej temperaturze
- posiada charakterystyczna brązowa barwę
- w dużych ilościach dolegliwości żołądkowo-jelitowe
7. Karmel siarczynowy
- inaczej zwany karmelem zasadowo- siarczanowym klasy II
- symbol E150b
- jest to sól siarczanu karmelu, używany jako syntetyczny barwnik baraży( whisky brandy)
- może negatywnie wplywac na watrobe
8. Karmel amoniakalny
- karmel klasy III
- jego symbol to E150c
- syntetyczny brązawy barwnik spożywczy otrzymany w wyniku działania amoniaku na sacharozę
- może wywolywac nadpobudliwość a także wplywac negatywnie na watrobe , zoladek oraz plodnosc. W niektórych testach na zwierzętach wywolywal konwulsje. Jest toksyczny dla krwi szczurów.
- stosowany do barwienia ciemnego pieczywa, sosu sojowego i ostrygowego, herbatnikow, dzemow, marynat, czekolad, polew i deserow mlecznych.
9. Karmel amoniakalno-siarczynowy
- E150d
- to sol amonowa siarczanu karmelu
- może wywolywac nadpobudliwość a także rozwolnienie. Toksyczny dla krwi szczurów
- syntetyczny barwnik brazawy ( miesa, dzemy, wyroby cukiernicze, granulowane herbaty, wina.
10. Tlenki i wodorotlenki żelaza
- E-172
- I czarny
- II czerwony
- III zolty tlenek zelaza
11.Dwutlenek tytanu
- E-171
- biel tytanowa
- biały delikatny proszek, bez zapachu i smaku
- nierozpuszczalne W wodzie i kwasach
- intensywny biały pigment, odporny na obróbkę termiczna i światło
- doniesienia o wywolaniu nowotworow
12. Aluminium
- E-173
- inna nazwa CI 77000
- naturalnie wyst. metal uzyskiwany z boksytów
- połkniecie lub inhalacja może nasilić choroby nerek i pluc
- toksyczny dla układu krwionośnego
- udowodniono zwiazek z choroba Alzheimera
13. Indygotyna
- Barwnik smołowy. Wystepuje naturalnie w krzewie indigoera tinctoria i to wlasnie z niego można uzyskac ten barwnik. Na skale przemyslowa uzyskuje się go droga laboratoryjna.
- zastosowanie np. butelkowane napoje
14. Syntetyczne barwniki azowe
- Tarazyna e-102
- żółcień pomarańczowy E 110
- żółcień chinolenowa E 104
- czerwień koszenilowa E 124
- amarant E 123