Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Czytamy składy produktów! Część 1. BARWNIKI

Cieszy coraz większa świadomość żywieniowa w Polsce. Wiadomo – nie każdy ma wykształcenie medyczne, technologa żywności, dietetyczne, ale informacje o zdrowym żywieniu są coraz bardziej dostępne i to ze sprawdzonych źródeł. Niejednokrotnie przesyłacie mi zdjęcia produktów „dla dzieci” z koszmarnym składem. Dlatego chciałam Wam tu umieścić naprawdę podstawowe informacje na temat tego jak czytać składy prosuków, etykiety. Dziś część 1- na tapecie niepozorne barwniki.

CO JEST DODAWANE DO ŻYWNOŚCI?

  • Barwniki – ten artykuł będzie poświęcony właśnie nim.
  • Substancje konserwujące
  • Substancje wzmacniające smak i zapach
  • Aromaty
  • Enzymy substancje słodzące

 BARWNIKI

  1. Karoteny
  • żółtopomarańczowy barwnik występujący w marchwi, melonach, morelach i owocach mango, nadający tym produktom jaskrawe kolory
  • jest on jednym z naturalnie występujących substancji przeciwutleniających, których spożywanie chroni przed niektórymi skutkami chorób.
  • przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami, ma działanie antyoksydacyjne a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku przez oddziaływanie na syntezę witaminy A
  • częste spożycie dużej ilości karotenów powoduje żółtawe zabarwienie skory

2. Antocyjany 

  • oznaczenie E-163
  • grupa barwników naturalnych, nadaje żywności różne odcienie czerwonego
  • Pozyskiwane ze skorek winogron, jagód, czerwonej kapusty
  • Wpływ na zdrowie: antocyjany zwiększają zawartość odżywczą produktów spożywczych, działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe, aktywnie wpływa na poprawę kondycji naczyń krwionośnych uszczelniając i wzmacniając ich ściany zapobiega krwawienia, pomocne w leczeniu miażdżycy

3. Annato

  • jego symbol to E160b
  • jest pomarańczowoczerwony barwnik terpenowy, będący mieszanina karotenów, otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego 
  • jest to nazwa surowego wyciągu, którego ekstraktami są biksyna i norbiksyna

4. Betanina

  • E-162
  • naturalny barwnik pochodzenia roślinnego wytwarzany z buraków ćwikłowych
  • ciemnoczerwony
  • nieszkodliwy
  • ze względu na azotany nie polecany dzieciom, ale ogólnie nie jest szkodliwy

5. Węglan wapnia

  • E-170
  • biały barwnik i utwardzacz
  • powszechnie występuje jako minerał
  • jedyny z barwników stosowany w wyrobach czekoladowych i sokach winogronowych

6. Karmel alkaliczny

  • zwany inaczej karmelem prostym, karmelem klasy I, cukrem palonym
  • symbol E150a
  • powstaje w wyniku procesu karmelizacji, czyli poddawania cukru wysokiej temperaturze
  • posiada charakterystyczna brązowa barwę
  • w dużych ilościach dolegliwości żołądkowo-jelitowe

7. Karmel siarczynowy

  • inaczej zwany karmelem zasadowo- siarczanowym klasy II
  • symbol E150b
  • jest to sól siarczanu karmelu, używany jako syntetyczny barwnik baraży( whisky brandy)
  • może negatywnie wplywac na watrobe

8. Karmel amoniakalny

  • karmel klasy III
  • jego symbol to E150c
  • syntetyczny brązawy barwnik spożywczy otrzymany w wyniku działania amoniaku na sacharozę
  • może wywolywac nadpobudliwość a także wplywac negatywnie na watrobe , zoladek oraz plodnosc. W niektórych testach na zwierzętach wywolywal konwulsje. Jest toksyczny dla krwi szczurów.
  • stosowany do barwienia ciemnego pieczywa, sosu sojowego i ostrygowego, herbatnikow, dzemow, marynat, czekolad, polew i deserow mlecznych.

9. Karmel amoniakalno-siarczynowy

  • E150d
  • to sol amonowa siarczanu karmelu
  • może wywolywac nadpobudliwość a także rozwolnienie. Toksyczny dla krwi szczurów
  • syntetyczny barwnik brazawy ( miesa, dzemy, wyroby cukiernicze, granulowane herbaty, wina.

10. Tlenki i wodorotlenki żelaza

  • E-172
  • I czarny
  • II czerwony
  • III zolty tlenek zelaza

11.Dwutlenek tytanu

  • E-171
  • biel tytanowa
  • biały delikatny proszek, bez zapachu i smaku
  • nierozpuszczalne W wodzie i kwasach
  • intensywny biały pigment, odporny na obróbkę termiczna i światło
  • doniesienia o wywolaniu nowotworow

12. Aluminium

  • E-173
  • inna nazwa CI 77000
  • naturalnie wyst. metal uzyskiwany z boksytów 
  • połkniecie lub inhalacja może nasilić choroby nerek i pluc
  • toksyczny dla układu krwionośnego
  • udowodniono zwiazek z choroba Alzheimera

13. Indygotyna

  • Barwnik smołowy. Wystepuje naturalnie w krzewie indigoera tinctoria i to wlasnie z niego można uzyskac ten barwnik. Na skale przemyslowa uzyskuje się go droga laboratoryjna.
  • zastosowanie np. butelkowane napoje

14. Syntetyczne barwniki azowe

  • Tarazyna e-102
  • żółcień pomarańczowy E 110
  • żółcień chinolenowa E 104
  • czerwień koszenilowa E 124
  • amarant E 123


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz