Domowe lody z mango i wanilią

Biorąc pod uwagę, że od stosunkowo krótkiego czasu jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do lodów to znów na blogu przepis na te zimne cuda! Pogoda sprzyja spożywaniu tych smakowitości, więc powiedzmy, że jestem usprawiedliwiona. Dziś Domowe lody w wersji z mango i laską wanilii.

1437115505000

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 300 ml śmietanki 30 % lub 36 %
  • szklanka musu z mango (jedno duże mango wystarczy)
  • laska wanilii
  • 70 g cukru pudru
  • 200 ml mleka odtłuszczonego (zdarza się, że dodaje normalne)

Sposób przyrządzenia:

Jajka parzymy, oddzielamy żółtko od białka. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy schłodzone mleko i mieszamy trzepaczką. Śmietanę ubijamy na gładką i puszystą masę. Dodajemy ją do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Dojrzałe mango obieramy, miąższ blendujemy i dodajemy do masy. Laskę wanilii kroimy na pół wzdłuż, wydobywamy esencjonalne pesteczki i wrzucamy do masy. Mieszamy. Całość wlewamy do maszyny i postępujemy zgodnie z instrukcją.

Jeśli nie macie maszyny można skorzystać z tego samego przepisu i przelać masę do jakiegoś pudełka z pokrywką. Wtedy zawartość pudełka należy tak raz na pół godzinki przemieszać. Oczywiście można też masę lodową zostawić samą sobie. Lody też wyjdą, lecz będą bardziej zbrylone. Dla dodania gładkości do masy można dodać alkoholu- ja dodałam kieliszek nalewki malinowej.

1437115552353