Gęś owsiana z rozmarynem

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że chów gęsi w Polsce sięga ponad 300 lat. Najgorsze w tym wszystkim jest to , że choć mamy w Polsce świetną gęsinę, większość mięsa i puchu niestety wysyłana jest za granicę. Tam ten rodzaj drobiu jest mocno ceniony przez konsumentów. Specjalnością Polski jest hodowla gęsi owsianych. Przyczyną ich nazwy jest fakt, że przy końcowym tuczu końcowym (ostatnie 3 tygodnie) gęsi pasione są minimalną ilością 500 g niełuskanego ziarna owsa. To co wyróżnia gęś na tle innych mięs, to jej klasyfikacja do „zdrowszych tłuszczy zwierzęcych”, wysoka zawartość jednonasyconego kwasu oleinowego, linolowego, arachidonowego. Składowo mięso gęsi posiada około 23% białka. Dlatego uważam, że od czasu do czasu warto zdradzić najczęściej kupowanego przez nas z drobiu kurczaka. Gęś owsiana z rozmarynem jest fajną alternatywą dla pieczonego kurczaka. Ma delikatne mięso, odpowiednio potraktowana podbije wasze stoły i serca bliskich.

Składniki:

  • podwójna pierś gęsi owsianej
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy lub kokosowy około 3-4 łyżki
  • opcjonalnie : pół szklanki soku z pomarańczy

Sposób przyrządzenia:

W moździerzu ugniatamy świeżo mielony pieprz, sól, rozmaryn, czosnek. Dolewamy oleju. Smarujemy dokładnie gęś. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 3 h w temperaturze około 130-140 stopni (tak! właśnie tyle) to zapewni nam soczystość mięsa.

W trakcie pieczenia możecie podlewać gęś sokiem z pomarańczy, oraz tłuszczem, który się będzie wytapiał.

Jeśli któraś ze stron gęsi będzie się Wam zbytnio rumieniła w trakcie pieczenia przerzućcie mięso. Serdecznie polecam – Gęś owsiana z rozmarynem – to może być hit na Waszym stole!

Processed with VSCO with f2 preset

 

Processed with VSCO with f2 preset