Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne hummus limonkowy z awokado

Hummus limonkowy z awokado

Oj tak! Lubię szukać nowych smaków i urozmaicać sobie znane mi już potrawy. Tym razem taki zabieg uczyniłam z poczciwym hummusem, który kocham. Do tej pory czyniłam go w wersji buraczanej, bobowej, paprykowej. Teraz przyszedł czas na mocno limonkową opcję, dużą ilością świeżych ziół i awokado. A co tam! Nie ma co się ograniczać przy zdrowym jedzeniu! I jest ! Hummus limonkowy z awokado . Do przyrządzenia hummusu miałam możliwość wykorzystać nowe urządzenie w mojej kuchni, mianowicie Blender Panasonic, model MX-ZX1800, którego testy i wyniki znajdziecie tutaj . Świetnie sprawdził się miażdżąc ziarna ciecierzycy na gładką i co ważne napowietrzoną masę. Niektórzy do swoich przepisów na hummus dodają sodę oczyszczoną, by nadać hummusowi puszystości. Ja nigdy tego nie robię, ale tu uzyskałam dzięki opcji napowietrzania blendera cudną konsystencję tej bliskowschodniej pasty. Jeśli dodacie do hummusu awokado, świeżych ziół to stworzycie super opcje na śniadanie! Polecam, sama wypróbowałam!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia hummusu limonkowego z awokado:

  • 250 g ugotowanej cieciorki – suche ziarna moczę uprzednio całą noc w zimnej wodzie, następnie gotuję w osolonej wodzie około 2-3 h (do miękkości)
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek pasty tahini – jeśli nie macie trzeba zmiksować 5 łyżek sezamu z 1 łyżką oliwy z oliwek lub oliwy z pestek winogron
  • sok z jednej limonki
  • 60 ml wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła- u mnie tymianek, rukola, musztardowiec i mięta (co lubicie i co macie pod ręką)
  • 2-3 kawałeczki limonki do ozdoby i skropienia
  • pół awokado (u mnie hass)

Sposób przyrządzenia hummusu limonkowego z awokado:

  1. Do tahini dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki, oliwę z oliwek. Mieszamy.
  2. Powoli dodajemy ciecierzycę i wodę na zmianę i porządnie blendujemy.
  3. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
  4. Jeśli ktoś nie ma tahini musi na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu, następnie je zblendować po ostygnięciu i dodać do nich kilka łyżek oliwy z oliwek.
  5. Gotową pastę wykładamy na talerz, dodajemy świeżych ziół, obraną połówkę awokado (u mnie pokrojona w drobniutkie plasterki). Całość można skropić oliwą z oliwek.

Smacznego!

EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz