Jagnięcina z ryżem i brokułem

To danie petarda, oczywiście jak wszystkie dania, które najbardziej mi wychodzą powstało przez przypadek. Jagnięcina z ryżem i brokułem jest bardzo sycącym posiłkiem. Z powodzeniem możecie ją przygotować na obiad ze znajomymi. Wiem, że nie każdy lubi jagnięcinę, ale odpowiednio potraktowana może być pyszna. Jagnięcina coraz częściej pojawia się w sklepie mięsnym, staje się coraz to bardziej dostępna. I super! Tak powinno być ! Polecam Wam serdecznie to danie. Śmiało, dajcie się przekonać do tego mięsa.

Składniki:

  • 150 gram ryżu basmati
  • 200 g mięsa mielonego z jagnięciny
  • pół średniego brokuła
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie z oliwek smażymy jagnięcinę, po około 3 minutach wrzucamy do niej drobno posiekany czosnek. Solimy, pieprzymy. Jagnięcinę smażymy na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Brokuła myjemy i obkrajamy jego kwiaty powierzchownie, małymi warstwami tak by powstał nam pyłek. Ugotowany ryż mieszamy dodajemy do mięsa, smażymy razem około 2 minut, następnie dodajemy brokuła. Mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy jeszcze 2 minuty. Gotowe.

IMG_20160602_231936_

IMG_20160602_231836_

IMG_20160602_231722_

IMG_20160602_231628_