Kaszanka z kuskusem, pieczoną papryką i pietruszką

Kaszanka i kuskus?! Pewnie, że tak! Bo kto powiedział, że kaszankę je się tylko z grilla. Oczywiście taka też jest bardzo smaczna. Ale ja poszłam krok dalej. Mając ochotę na mięsny obiad i pustki w zapasie mięsa, spojrzałam pzebiegle na jedyny mięsny produkt, który miałam. I tak wymyśliłam sobie, że zrobie z niej obiad! Spróbujcie, bo smakuje wyśmienicie. Myślę, że Kaszanka z kuskusem odmieni wśród wielu z Was zdanie na temat tego produktu.

photoeffect_1442344866625

Składniki (2 osoby):

  • 3 kaszanki
  • 100 g kuskusu
  • 1 papryka
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kaszankę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Paprykę dzielimy na dwie części, wyciągamy gniazda nasienne, pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach w piekarniku. Po tym czase, papryka nie jest jeszcze bardzo miękka, daje kroić się w kostkę, co też czynimy.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy kaszankę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy około 3 minuty. Następnie wrzucamy paprykę. Solimy, pieprzymy. Smażymy jeszcze dość często mieszając przez 3-4 minuty. Kuskus przyrzadzamy według przepisu na opakowaniu. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe!

Smacznego!

photoeffect_1442344767733

photoeffect_1442345035684