Kurczak w sosie miodowo- pomidorowym

Niezwykle smakowita i uzależniająca propozycja na obiad. Szybka w wykonaniu. Cała tajemnica tkwi w marynacie. Reszta „robi się” sama.

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 50 ml ketchupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki miodu
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Mięso czyścimy i myjemy.  Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.  Sos przygotowujemy łącząc sos pomidorowy,  ketchup,  miód, oliwę, czosnek wciśnięty przez prasę, sól i pieprz. Podgotowywujemy na małym ogniu składniki sosu. Studzimy. Polewamy mięso i odstawiamy na godzinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 70 minut. Można zostawić sobie parę łyżek sosu by w trakcie pieczenia polewą nim mięso. Po upieczeniu mięsa sos idealnie pasuje do podania z ryżem lub kuskusem.

10300631_576533625812356_563129900870743399_n

10420430_576533649145687_3292213116340072677_n

10514624_576533639145688_7306952151185586619_n

10847816_576533659145686_8864497054503347969_n