Leczo z jarmużem, zieloną soczewicą, dynią, pomidorami i kiełbasą

Niedawno na rynku natknęłam się na dynię, której już jakiś czas tam nie widziałam. I tak mi się zatęskniło, że od razu kupiłam. Oprócz tego dostałam w prezencie pyszną kiełbasę podsuszaną. No i wymyśliłam dość nietypowe leczo. Wegetarianie będą pewnie kręcili noskiem;) bo jest mięsko, ale zawsze można zrezygnować z tego jednego składnika i powstanie pyszne danie bezmięsne.

1422205444688

Składniki (dla dwóch osób):

  • laska kiełbasy podsuszanej
  • dwie spore garści pokrojonej w kostkę dyni
  • pomidory w puszce
  • 100 g soczewicy zielonej (może być w puszce)
  • 4 liście jarmużu
  • rozmaryn
  • papryka słodka wędzona
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Czosnek obieramy i kroimy drobno. Podsmażamy na oliwie z oliwek na małym ogniu. Dodajemy pokrojonej w cienkie plasterki kiełbasy i podsmażamy przez 5 minut. Do patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie, która świetnie zagęści nam leczo. Posmażamy 3 minuty. Dodajemy wcześniej ugotowaną zieloną soczewicę (gotujemy ją około 30 minu w osolonej wodzie). Jeśli macie soczewicę w puszce wystarczy odsączyć wodę  dodać do reszty. Mieszamy. Dodajemy resztę składników: pomidory i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem 25 minut. Pięć minut przed końcem dodajemy drobno pokrojone liście jarmużu, by nie straciły zbytnio wartości odżywczych i pięknego koloru. Smacznego!

1422205551939

1422205473777

1422205365065

1422205342573