Leczo z soczewicą zieloną, chorrizo, papryką i pomidorami

Ostatnio mam bzika na punkcie zielonej soczewicy. Zawsze używałam tej czerwonej, chyba z lekką przesadą (zupa z czerwonej soczewicy chyba długo nie zagości na moim stole ). Teraz przyszedł czas na męczenie zielonej;). Z wypadu do Hiszpani została mi jeszcze odrobina chorrizo, więc postanowiłam zrobić troszkę inne leczo. Polecam Wam. A jeśli nie jecie mięsa składnik mięsny możecie pominąć.

1425660761900

Składniki:

  • średniej wielkości chorrizo
  • 250 g soczewicy zielonej (może być w puszce, jeśli surowa to wcześniej 30 minut gotujemy w osolonej wodzie)
  • pół papryki czerwonej, pół żółtej
  • 3 dojrzałe pomidory (lub pomidory w puszce)
  • cebula średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chilli
  • pietruszka/ rukiew wodna
  • sól, pieprz
  • słodka papryka wędzona w proszku

Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od pokrojenia chorrizo. Bez tłuszczu podsmażamy ją na patelni (chorrizo ma dużą zawartość tłuszczu, który się nam ładnie wytopi). Przekładamy na talerz, nie pozbywając się tłuszczu z patelni. Kroimy cebulę i czosnek, następnie podsmażamy je do zarumienienia na powstałym nam tłuszczu. Kroimy w krążki paprykę, pomidory w kostkę, bez skórki i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 6 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy papryczkę chilli, paprykę wędzoną oraz podsmażone wcześniej chorrizo. Następnie dodajemy soczewicę z puszki/wcześniej ugotowaną i całość pod przykryciem dusimy jeszcze przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Przekładamy na talerz i posypujemy pietruszką bądz rukwią wodną (ja ostatnio dodaję ją do wszystkiego). Smacznego!


1425660803309

1425660981177

1425660890689 (1)

1425660870961 (1)

1425660837388