Tym razem mam dla Was zestaw lunchboxowy bezmięsny! Wiem, wiem! Mięsożercy pomyślą „buuuu bez mięsa, to bez sensu”, ale spróbujcie! Lunchbox #3 a w nim – Kasza jaglana, która nabiera zupełnie innego smaku gdy gotujecie ją w przecierze pomiorowym. Można też ją ugotować w soku z buraków. Naprawdę wychodzi meeega! Do tego na śniadanie mój standardzik granola, którą obiecuję pokazywać już tu ostatni raz- nie robię tego specjalnie- mam też inne śniadania, żeby nie było, ale nie zawsze zdążę rano cyknąć Wam zdjęcie i akurat wyszło, że kurcze jam same jogurty z granolą, o zgrozo! Ten zestaw jesteście również w stanie przyrządzić w mniej niż 30 minut. Oczywiście trzeba zacząć od najbardziej pracochłonnego posiłku, czyli obiadu – pierwsze co robicie to nastawiacie piekarnik w celu upieczenia kalafiora- on będzie robił się najdłużej około 20 minut plus jeszcze około 8-10 minut na rozgrzanie piekarnika. Ale robi się w zasadzie sam. Po wstawieniu kalafiora zajmijcie się kaszą. A jak już i kalafior i kasza będą wstawione to Śniadanie 1 i Śniadanie 2 zajmie Wam niecałe 5 minut!
Śniadanie 1:
Jogurt naturalny z granolą i granatem
Na dno lunchboxa wlewamy jogurt naturalny, granata obieramy i posypujemy jogurt. Granolę także . Zrobicie jej duży zapas z tego przepisu.
Śniadanie 2:
Koktajl szpinak/ spirulina/ guszka/ melon / miód
- duża garść szpinaku
- łyżka spiruliny
- 1 gruszka
- 1/3 melona galii
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!
Obiad:
Pomidorowa kasza jaglana z pieczonym, ostrym kalafiorem i rzodkiewką
- garść kalafiorowych różyczek
- 3 rzodkiewki
- 1/3 papryczki chilli
- 50-60 gram kaszy jaglanej
- 150 ml przecieru pomidorowego (ja mam domowy, Wy możecie użyć zblendowanych pomidorów w puszce)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni góra dół. Różyczki kalafiora mieszamy w misce z pokrojonymi w cząstki rzodkiewkami, łyżką oliwy z oliwek, solą, pierzem, papryczką chilli pokrojoną w krążki. Całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika z formie do pieczenia na 20 minut.
Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, aż do uzyskania klarownej wody. Następnie zalewamy przecierem i gotujemy na małym ogniu. Możecie delikatnie posolić. Gotujemy około 12 minut, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Pieczone warzywa i kaszę jaglaną umieszczamy w pojemniczku i gotowe!