Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Czy mozna kawe w ciazy

Mamo, czy możesz pić kawę?

Do której grupy należysz?

Mam wrażenie, że kobiety w ciąży i mamy karmiące dzielą się na dwie, często skrajne grupy. Te które nie chcą nawet w tych odmiennych stanach powąchać kawy i te, które przeczytały gdzieś, że można – więc jak można to piją. Absolutnie nie chce osądzać, sama jestem totalną kawoszką, która piła kawę w ciąży i podczas karmienia. Chcę Ci przedstawić tylko fakty na temat kawy i kofeiny. 

FAKTY DOTYCZĄCE KOFEINY

  • Jej głównym źródłem w diecie jest kawa, herbata, napoje typu cola i napoje typu energetyki. 
  • Działanie kofeiny polega na pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego
  • Jest uważna za najczęściej spożywaną substancję psychoaktywną na świecie
  • Jej umiarkowane spożycie nie wnosi negatywnych skutków zdrowotnych dla człowieka (jako umiarkowane spożycie naukowcy określają dawkę 400 mg dziennie – u dorosłego człowieka)
  • Kofeina dość szybko wchłania się z przewodu pokarmowego, maksymalne stężenie we krwi osiąga po 30-120 minutach od spożycia
  • Przenika barierę krew- mózg, przechodzi przez łożysko do płodu i płynu owodniowego, do mleka kobiecego, do spermy
  • Nie kumuluje się w organizmie
  • U dorosłych metabolizowana przez wątrobę, tylko 1-5 % wydalana z moczem, czas rozpadu połowicznego kofeiny u dorosłego to 3-7 h
  • U niemowląt 6-9 miesięcy czas rozpadu wydłużony 2-3 x, 85% wydalane z moczem (mała ilość enzymów wątrobowych)
  • U kobiet w ciąży ze względu na zmiany hormonalne czas rozkładu kofeiny także wydłużony 2-3 x
  • Palenie papierosów przyspiesza rozpad kofeiny
  • Stosowanie doustnych metod antykoncepcji wydłuża czas rozpadu kofeiny

WPŁYW NA CIĄŻĘ I LAKTACJĘ

  • eksperymenty (na zwierzętach) wykazały, że przy dawce 10-30 mg/kg/dzień kofeiny możemy spodziewać się niższej masy urodzeniowej dziecka, skrócenia długości ciała, zwiększenia liczby poronień i martwych płodów 
  • w badaniach nie stwierdzono działania karcinogennego i teratogennego (w skrócie działania rakotwórczego) kawy czy herbaty
  • w badaniach nie wykazano zmian rozwojowych dzieci, których matki przez okres ciąży spożywały napoje i produkty z kofeiną (w dozwolonej dawce)
  • dzieci matek, które nadużywały kofeiny miały odnotowane rozszczepy wargi, wady kończyn, przegrody komorowej serca, zespół Downa. 
  • kofeina w nadmiernej ilości wpływa negatywnie na pracę serca płodu (zmniejsza rytm serca, zwiększa liczbę oddechów )
  • nadmierne spożycie kofeiny (ponad 600 mg/dzień) wiąże się ze zwiększeniem ryzyka utraty płodu, niską masą urodzeniową, przedwczesnym porodem
  • Food and Drug Administration zaliczyło kofeinę do grupy B- oznacza to, że substancja może być stosowana w ciąży jedynie w przypadku konieczności, natomiast Australijski Komitet Oceny Leków uznał, że kofeina zalicza się do grupy C- substancja może być zażywana w ciąży, w przypadku gdy korzyść matki przewyższa potencjalne zagrożenie dla dziecka
  • kofeina przechodzi do mleka matki 
Oficjalne stanowisko ekspertów europejskich jest takie, że  spożycie 200-300 mg kofeiny dziennie (odpowiednik 2- 3 filiżanek kawy) nie wpływa negatywnie na niemowlęta. Jest to dawka dziesięciokrotnie mniejsza niż używana w badaniach, które nie wykazały negatywnego wpływu na niemowlęta. 

TOKSYCZNOŚĆ KOFEINY I UZALEŻNIENIE

  • Tolerancja w tym wypadku oznacza taką (zwiększoną) dawkę kofeiny, która spowoduje pożądany efekt działania (pobudzenie)
  • Regularne spożywanie kofeiny prowadzi do rozwoju (zwiększenia) tolerancji – w efekcie może spowodować uzależnienie. 
  • Regularne spożywanie przez dorosłych dawki 300-1000 mg kofeiny dziennie może powodować zmniejszenie rytmu serca
  • Uzależnienie od kofeiny – może się objawiać psychicznie i fizycznie – pojawiają się : lęk drżenie rąk, drażliwość, pobudzenie, tachykardia, nudności, wymioty, biegunka
  • Odstawienie kawy- przy odstawieniu kofeiny u osób uzależnionych prowadzi do osłabienia, bólów głowy, senności, lęku, drażliwości, mamy objawy grypopochodne (takie objawy trwają 2-9 dni)

PODSUMOWANIE

Reasumując. Nie stwierdzono negatywnego wpływu dla kobiet w ciąży, matek karmiących i ich płodu/ niemowlaka/ dziecka przy małych dawkach kofeiny. (2-3 słabe kawy maksymalnie). Trzeba pamiętać, że przy kawie wszystko zależy od sposobu parzenia- kawa z ekspresu ciśnieniowego będzie zawierała więcej kofeiny niż zwykłe zalanie kawy mielonej wodą i zaparzenie. Dobrze jest też mieć na uwadze, że do bilansu dziennego kofeiny trzeba wliczyć także herbatę i kakao (czekoladę). Czekolada mleczna będzie zawierała mniej  kofeiny niż gorzka. 

LITERATURA:

– Regina Wierzejska, „Kofeina- powszechny składnik diety i jj wpływ na zdrowie”

– Halina Bojarowicz, Małgorzata Przygoda, „Kofeina. Część II. Kofeina a ciąża. Możliwość uzależnienia oraz toksyczność. Zastosowanie kofeiny w farmacji i kosmetologii”

– Małgorzata Wiśniewska – Łowigus, Przemysław Drobik, „Zagrożenia związane ze spożywaniem kofeiny w ciąży”

– Zasady rekrutacji dawczyń mleka kobiecego, rozdział 3.1.3 „Kofeina”


[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz