Manakeesh – orientalne chlebki ,inaczej manakish są przyprawione mieszanką bliskowschodniej przyprawy – zaatarem. Zataar to cudowna mieszanka przypraw takich jak: sumak, sezam, tymianek, majeranek i oregano. Czasem dodawany jest też cząber i mięta (wszystko tak naprawdę zależy od kraju, w którym mieszanka przyprawy jest sporządzana). Potrawa i przyprawa pochodzą z krajów arabskich. Chlebki są przepyszne, nie trudne w wykonaniu. Są świetne jako samodzielna przekąska, lubię podawać je do grilla. Zaatar możecie kupić w sklepach internetowych, nie jest to droga przyprawa, możecie znaleźć gotową mieszankę już w granicach cenowych 4-5 złotych. Oczywiście możecie sporządzić też samodzielnie tą mieszankę, musicie jednak pamiętać, że sezam musi być podprażony. Niektórzy dodają też odrobiny skórki z cytryny i soli.
Składniki:
- 2 szklanki mąki + łyżka mąki
- 3/4 szklanki wody (ciepłej)
- 5 łyżeczek zaataru
- pół szklanki oliwy z oliwek plus 2 łyżki
- 15 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- pół płaskiej łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki, 1/4 szklanki cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Następnie dodajemy mąki, 2 łyżki oliwy z oliwek, wody i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, odchodzącej od reki konsystencji. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadkie i lepi się Wam do rąk odrobinę maki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie formujemy placki o wielkości około 15-17 cm średnicy i grubości 3-4 mm. Zaatar mieszamy z oliwą z oliwek. Smarujemy każdy placek tak jak sosem na pizzę, zostawiając ranty. Pieczemy do zarumienienia w piekarniku nastawionym na 200 stopni (około 5-7 minut). Najlepiej smakuja cieplutkie. Dla smaku możecie polać jeszcze odrobiną oliwy z zaatarem. Można podawać jako samodzielne danie lub Manakeesh – orientalne chlebki świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw orientalnych z ryżem i mięsem.