Ogórki małosolne

Zanim zaczynam kisić na dobre ogórki, najpierw zaczynam od małosolnych. Ogórki małosolne – Znikają prędko i są pyszne. Mnie kojarzą się z majem, nie wiem jak Wam. Do ogórków małosolnych dodaję ciut więcej soli jak do ogórków kiszonych. Najważniejse jest jednak to, by ogórki były ze sprawdzonego źródła. Unikajcie kupowania ogórków w hipermarketach i tego typu slepach. Najlepiej kupić ogórki na rynku, bo to zwiększa szanse na to, że nasze ogórki nie są zbyt mocno pryskane. Raz pokusiłam się o kupno w środku zimy ogórków z supermarketu… nic dobrego z tego nie wyszło. Teraz mam „swoją” jedną Panią, u której zawsze je kupuje i mam pewność, że małosolne i kiszeniaki wychodzą cudne.

11000312_658576914274693_8600221295159050271_o

Skałdniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • koper
  • pół główki czosnku
  • liście chrzanu

Sposób przyrządzenia:

Ogórki dokładnie myjemy, pozostawiamy do obeschnięcia lub suszymy ręcznikiem papierowym. Jeśli chcemy, by ogórki małosolne zrobiły nam się szybciej możemy obciąć ich końcówki. Ja tego przy małosolnych nie robię. Na spód umytych i wysuszonych słoików wrzucamy parę ząbków czosnku, koper, 2 liście chrzanu. Następnie ciasno układamy ogórki wzdłuż. Na wierzch jeśli mamy miejsce  ustawiamy ogórki poziomo. Na sam koniec dodajemy jeszcze czosnku i kopru. Wodę gotujemy, dodajemy soli. Mieszamy. Zalewamy ogórki do całkowitego ich zakrycia. Przykręcamy niezbyt dokładnie zakrętką. Ogórki powinny być dobre za 3 -4 dni. Oczywiście wszystko zależy od waszych upodobań co do ich stopnia wstępnego ukiszenia.

11063922_658576837608034_4974520806921964701_o

11258829_658576854274699_6943610877188330955_o

11206547_658576810941370_2868645599842873424_o (1)

11270271_658576884274696_577229382681712962_o