Owsianko – amarantusanka z marakują

Jeśli ktoś z Was codziennie lub bardzo często na śniadanie zajada owsiankę, polecam Wam płatki owsiane wymieszać z amarantusem. Amarantus to inaczej szarłat. Nazywany jest też zbożem XXI wieku lub złotem Inków.  Jego nasiona pod względem składników odżywczych przewyższają pszenicę. W Polsce można dostać dwa rodzaje amarantusa: ekspandowany- który jest łatwiejszy w obróbce i zwykły, wymagający obróbki termicznej. Odmiana ekspandowana jest idealna do użycia w porannym menu, gdzie czas ma dla nas zazwyczaj znaczenie.

1431010067412

Składniki:

  • 4 łyżki ziaren amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • miąższ z jednej marakui
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 ml mleka

Sposób przyrządzenia:

Jeśli lubimy jeść śniadanie z mlekiem o temperaturze pokojowej, możemy dzień wcześniej zalać mieszankę płatków owsianych i amarantusa ekspandowanego mlekiem, tak by przykryło ono płatki. Przed spożyciem dolewamy resztę mleka i dodajemy miąższ z marakui oraz łyżeczkę miodu. Jeśli preferujecie owsianko – amarantusankę na ciepło należy zagotować mleko, zalać nim płatki, dodać miód oraz marakuję i wymieszać. Smacznego!

1431010140118

1431010039044

1431010021490

1431010000524

1431009978019